NOVINKY: Yung Pinch, Chvrches, Let’s Eat Grandma a další pobídky

7. únor 2018
Factory Radia Wave

V další ranci novinek znovu vyhajpujeme katalánskou rapperku a zpěvačku Bad Gyal, pošleme do rotace spolupráci producentky Sophie a britské dvojice Let’s Eat Grandma a společně objevíme Anna Burch, nové jméno na poli kytarového popu. Dojde i na české elektronické duo Lowmoe nebo třeba nový hitový singl synthpopových Chvrches. A možná přijde i pinč.

Bad Gyal – Blink
Credits: Bad Gyal
Label: Puro Records

Katalánská zpěvačka a rapperka Bad Gyal pokračuje ve svojí spanilé jízdě z elektronického undergroundu k mainstreamové slávě. Kombinace dancehallu s popem jí loni vynesla uznání od magazínů The Fader nebo Pitchfork. Zpěvačka, kterou jsme viděli i v Praze na Levitate party v Neone, teď pouští do světa nový singl Blink.

Anna Burch – Tea-Soaked Letter
Credits: Anna Burch
Label: Heavenly Recordings

Čerpá stejnou měrou ze žvýkačkového popu šedesátých let i kytarové alternativy devadesátek, všechno ale zabaluje do současného zvuku. Detroitská písničkářka Anna Burch aktuálně u dobrého labelu Heavenly Recordings vydává debutové album Quit The Curse a podle něj to vypadá, že může být podobně velkým objevem, jako třeba Frankie Cosmos. Do rotace nám putuje singl Tea-Soaked Letter.

Let's Eat Grandma – Hot Pink
Credits: Rosa Walton, Jenny Hollingworth
Label: Transgressive

 Britské dívčí duo Let's Eat Grandma debutovalo před dvěma lety povedeným albem I, Gemini na pomezí psychedelického popu a art rocku. Jak ukazuje jejich nový singl Hot Pink, nemají strach ani z divoké elektroniky. Novinku Hot Pink jim totiž produkovala experimentátorka Sophie a její osobitý styl se na fosforeskujícím zvuku Let's Eat Grandma dost výrazně podepsal. „Píseň je o špatném uchopení feminity a maskulinity a síle přijmout obojí. Je to sebevyjádření a uznání podceňovaných barev,“ nechaly se slyšet členky projektu. O případném druhém albu ještě nepadlo ani slovo.

Hayley Kiyoko – Curious
Credits: Hayley Kiyoko Alcroft
Label: Empire / Atlantic

Hayley Kiyoko je zatím známější ve světě filmu či televize – hrála Vilmu ve filmech se Scooby Doo a nebo seriálu CSI: Cyber. Paralelně ale vedle své herecké kariéry pokračuje i v té hudební - působení ve skupině The Stunners vystřídala sólovými nahrávkami. Ke triu EPček už brzy přidá i první dlouhohrající desku, bude se jmenovat Expectations a vyjde na konci března. Singl Curious vznikl ze spolupráce se švédským producentským duem Jack & Coke a naznačuje, že deska se ponese v duchu chytlavého synthpopu.

Lowmoe – Control
Credits:  Štěpán Kopečný, Nela Bártová
Label: self-released

Audiovizuální duo Lowmoe jsou Štěpán Kopečný (ex-Creaticity) a Nela Bártová. Skladba Control, kterou vypustili do světa minulý týden s patřičně halucinogenním klipem je jejich první společný track. V Control míchají prvky downtempa, dreampopu, glitche a field recordings. Brzy by měly následovat další skladby, Lowmoe také chystají několik společných koncertů se spřízněnými Space Love.

Yung Pinch – Big Checks ft. YG
Credits: Blake Sandoval, Keenon Daequan Ray Jackson
Label: TWNSHP

Mladý rapper Yung Pinch, který díky svým dlouhým vlasů připomíná spíš indie folkového zpěváka, poprvé výrazněji zazářil ve videu FACT Magazinu, kde společně s producentem Zaytovenem připravili kompletní track za deset minut. V roce 2018 už rapper oscilující mezi rapem a zpěvem stihl vydat tři singly. Na tom třetím hostuje i autor hitu Fuck Donald Trump YG a putuje do naší rotace.

Chvrches – Get Out
Credits: Lauren Mayberry, Iain Cook, Martin Doherty
Label: Universal Music

Skotští Chvrches v čele se zpěvačkou Lauren Mayberry byli vždycky spíš pop než synth, na aktuálním singlu Get Out už ale bombastická hitovost naprosto převládá. Trojice, kterou mohl i čeští fanoušci vidět třeba v roli předskokanů Depeche Mode, chystá třetí album. Na to si přizvala producenta superhvězd Becka a Adele Grega Kurstina a výsledek jejich spolupráce můžeme zatím okusit na singlu Get Out.

Wye Oak – The Louder I Call, The Faster It Runs
Credits: Andy Stack, Jenn Wasner
Label: Merge Records

Americká kapela Wye Oak je na scéně víc než deset let, chystá už páté album, takže je jasné, že musí vytáhnout nějaké nové triky. Dvojice Andy Stack a Jenn Wasner se proto na novém singlu The Louder I Call, The Faster It Runs rozhodla vytáhnout do popředí synťáková arpeggia a kytaru používají jenom jako trochu neklidný doprovod.

Field Music – Count It Up
Credits: David Brewis, Peter Brewis
Label: Memphis Industries

V době svého vzniku v polovině minulé dekády byli personálně spřízněni s kapelami jako Maximo Park nebo The Futureheads, v roce 2018 už ale mají Field Music blíž k art popu než ke kytarovému revivalu. Prozrazuje to mimo jiné í výběr témat – na svojí sedmé desce, aktuální nahrávce Open Here, se věnují třeba i brexitu. Do naší rotace si vybíráme singl Count It Up, který je i díky dechům, syntezátorům a především vokálu podobný třeba pozdním Talking Heads.

Cities Aviv – Black On Earth / Thrones
Credits: Gavin Mays
Label: self-released

Jestli jde v současném rapu někdo opravdu proti všem pravidlům žánru, je to americký rapper Gavin Mays, který vystupuje pod jménem Cities Aviv. Stačí si pořádně poslechnout jeho aktuální (dvoj)singl Black On Earth / Thrones. Po ambientním začátku evokujícím německou kosmische musik 70. let se celý track postupně přelije do rovného rytmu prošpikovaného agresivními vokály. Druhá půlka je pak někde mezi Deanem Bluntem a starým soulem. Těžko si představit, jak bude znít celá deska, už první ukázka je ale mimořádně dobrodružná.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.