NOVINKY: Bon Iver, Bat For Lashes, Whitney, ale i potřebné léky proti nastupující letní depresi

17. červen 2019

Playlist Radia Wave se tento týden rozrůstá nejen o nové srdceboly Justina Vernona, Natashy Kahn či Maxe Kakaceka. Jejich tklivost vyvažuje korejská senzace BTS s Charli XCX, nabroušený rap Sampy The Great či nestárnoucí Wreckless Eric.

Whitney – Giving Up
Album: Forever Turned Around
Credits: Julien Ehrlich, Max Kakacek
Label: Secretly Canadian

Debutové album chicagské kapely Whitney nazvané Light Upon The Lake patřilo v roce 2016 k nejoslavovanějším nahrávkám, i když nového na jeho zvuku nebylo vůbec nic. Dvojici Julien Ehrlich a Max Kakacek se jenom daří velmi umně nakombinovat zvonivé kytary, lenivý rytmus a sedmdesátkovou nostalgii do hodně atraktivního celku. A zdá se, že v tomhle soundu bude kapela pokračovat. Jejich aktuální singl Giving Up, který předznamenává nové album Forever Turned Around, je dalším kouskem do jejich skládačky chytrého retro kytarového popu.

Bat For Lashes – Kids In The Dark
Album: Lost Girls
Credits: Natasha Khan
Label: AWAL Recordings Ltd.

Jako by Natasha Khan ani nikam neodešla. Od vydání poslední desky pod pseudonymem Bat For Lashes už sice uběhly tři roky, britská zpěvačka a producentka ale navazuje přesně tam, kde skončila. Kids In The Dark, první singl z chystané desky Lost Girls, je opět sugestivně napsaný elektropopový hit s patřičnou melancholickou hranou a euforickým refrénem. Celé album, které bude mít v katalogu Bat For Lashes pořadové číslo pět, vyjde v září a my si zatím pilotní singl samozřejmě nasazujeme do rotace.

Bon Iver – Hey, Ma
Album: -
Credits: Justin Vernon
Label: Jagjaguwar

Stejně jako u Bat For Lashes i u amerického písničkáře Justina Vernona čekáme na nové album tři roky. Následovníka poměrně odvážného alba 22, A Million sice Bon Iver nechystá, vypustil ale do světa aspoň dva nové singly. Skladbu Hey, Ma, která je opatřená véháeskovým videoklipem, opět produkoval BJ Burton a spojuje se v ní všechno, co zpěváka, skladatele a třeba i spolupracovníka Kanye Westa proslavilo: výjimečný cit pro melancholické melodie, nenápadná produkce a především schopnost vyvolávat intenzivní pocit nostalgie.

Muna – Number One Fan
Album: Saves the World
Credits: Katie Gavin, Naomi McPherson, Josette Maskin, Mike Crossey
Label: RCA/Sony

Americká elektronická trojice Muna na sebe před dvěma lety upozornila debutovou deskou About U. V září by měla vyjít druhá deska Saves the World, kterou aktuálně uvozuje singl Number One Fan, který je podle zpěvačky Katie Gavin o pocitech nejistoty, které provázely vydání debutu. Píseň produkoval Mike Crossey, který má za sebou spolupráci s Arctic Monkeys nebo The 1975.  

Sampa The Great – Final Form
Album: -
Credits: Sampa Tembo
Label: Ninja Tune

Australská rapperka Sampa The Great se narodila v Zambii a její hudba je silně inspirovaná příběhy rasových menšin a původních obyvatel na nejmenším kontinentu. Na scéně se pohybuje od roku 2014 a poslední dobou se o ní mluví jako o možné budoucí hvězdě. Potvrdit to má debutové album, které vyjde na Ninja Tune v nejbližší době. Singl Final Form je první ochutnávkou. Píseň produkoval Silent Jay. „Final Form je o rozšiřování svého já a konfrontaci s nenávistí na této cestě,“ nechala se slyšet Sampa The Great.

Lanugo – Motýl
Album: -
Credits: Viliam Béreš
Label: Tranzistor

Pražská skupina Lanugo letos oslaví deset let od vydání svého eponymního debutu. Od té doby stihli vydat dvě další desky, tu poslední v roce 2014. Po předloňském EPčku Lanugo, 2017 se připomínají novým singlem Motýl. Píseň je inspirovaná texty anglické básnířky Sylvie Plath a také příběhy fanoušků, kteří trpí depresemi. Klip vznikl v péči režiséra Pavla Raeva.

BTS – Dream Glow ft. Charli XCX
Album: BTS World: Original Soundtrack
Credits: Charlotte Aitchison, Ryn Weaver, Mikkel Storleer Eriksen, Tor Erik Hermansen, Bobby Chung
Label: Big Hit, TakeOne

Korejská popová skupina BTS chystá další globální expanzi, 26. června vychází jejich mobilní hra BTS World a s ní i nová deska skupiny pojatá jako soundtrack ke hře. Promo obstarala skladba Dream Glow, kterou pro korejskou popovou armádu napsala norská hitová továrna Stargate. Aby byla mezinárodní spolupráce zpečetěna, v písni hostuje britská zpěvačka Charli XCX. Ta prozradila, že píseň je o tom, „když se zamiluješ do někoho v klubu, protože vyzařuje neobvyklou zář“.

Amelie Siba – For A While
Album: It Was Nice To Meet You
Credits: Amelie Siba
Label: -

Pražská písničkářka Amelie Siba studuje střední uměleckou školu a psaní skladeb se věnuje poslední dva roky. Její zasněný melancholický kytarový pop se letos v červnu dočkal ucelenější podoby – po množství singlů vydala 4skladbové EP It Was Nice To Meet You, s jehož nahráváním jí pomáhal Lukáš Vydra z kapely Mayen. My do rotace zařazujeme první skladbu For A While s hladivou lo-fi atmosférou, jakou dokáže navodit jen nahrávání doma v pokoji.

Yohuna – Dead To Me
Album: Mirroring
Credits: Johanne Swanson
Label: Orchid Tapes

Písničkářka Johanne Swanson, vystupující pod jménem Yohuna, přichází tři roky po svém očekávaném debutu Patientness s druhou deskou Mirroring. Ubylo enyovských nálad a přibyla hravost, melancholické meditace doplňují rozverné synťáky. My nasazujeme oklipovanou hitovku Dead To Me.

Wreckless Eric – Father to the Man
Album: Transience
Credits: Eric Goulden
Label: Southern Domestic

Eric Goulden, který v 70. letech patřil mezi největší černé koně legendárního britského labelu Stiff Records, nezahálí ani ve svých 65 letech. Jeho nové album Transience je skromnou osmipísňovou kolekcí prvotřídního lo-fi garage rocku, který se absolutně vymyká jak současným trendům v kytarové hudbě, tak nostalgickému vzpomínání na zlatá 70. léta. Možná tedy stačilo napsat, že se vymyká současným trendům. Ovšem díky udržení laťky, kterou Wreckless Eric nastavil s ultimátním hitem Whole Wide World před více než 40 lety, jeho nadčasovost celkem humorně zní v roce 2019 aktuálněji než kdejaký zaměnitelný excentrický písničkář, který naplní pražskou MeetFactory.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.