NOVINKY: Brockhampton, Suede, Gazelle Twin, Ette Enaka a další

1. říjen 2018

Na popové scéně se hodně mluví o aktuální desce Christine And The Queens a i my souhlasíme s tím, že jde o jednu z nejchytlavějších popových nahrávek roku. Do rotace putuje francouzsky zpívaný singl La Marcheuse. Kromě něj se v další várce novinek dočkáte i drásavého elektro popu Gazelle Twin, romantického návratu Suede nebo tracku od rapového boy bandu Brockhampton. A zavítáme aji do Brna.

Christine And The Queens – La Marcheuse
Credits: Héloïse Letissier
Label: Because Music

O popové desce roku je zdá se rozhodnuto. Zpěvačka Héloïse Letissier vydala svoji druhou nahrávku s projektem Christine And The Queens bez výrazných fanfár, určitě se o ní ale bude hodně mluvit. Kombinace elektronického popu s hodně přesvědčivým vokálem a především skvělým citem pro melodie je neodolatelná. Atmosféře navíc hodně přidává i fakt, že Christine zpívá francouzsky. Deska Chris sice vyšla v podobě anglicko-francouzského dvojalba, my si ale do rotace pochopitelně dáváme francouzskou verzi songu La Marcheuse.

Gazelle Twin – Dance Of The Peddlers
Credits: Elizabeth Bernholz
Label: Anti-Ghost Moon Ray

Nacionalismus, Brexit, anglická folklorní tradice, satira a nekompromisní elektronický pop. To jsou klíčová slova třetí desky anglické zpěvačky a producentky Gazelle Twin, o jejímž aktuálním albu Pastoral se už teď mluví jako o jedné z nejlepších experimentálních nahrávek roku. Fever Ray přemístěná z chladného severu na anglické palouky? Klidně by to tak šlo říct, Gazelle Twin jde ale v originalitě a osobitosti projevu ještě o něco dál. Do rotace putuje track Dance Of The Peddlers.

Suede – Life Is Golden
Credits: Brett Anderson
Label: Warner Music UK

Londýnští Suede patří ke stálicím ostrovní kytarové scény, v 90. letech přinesli do britpopu texty plné erotiky, léků na spaní a drogových seancí. Temná je i jejich nová deska The Blue Hour. Z alba, které se vrací na britský venkov a mezi rezivějící houpačky, vybíráme singl Life Is Golden. Kapela k písni vydala i pozoruhodný klip natočený v okolí Černobylu.

Marie Davidson – Work It
Credits: Marie Davidson
Label: Ninja Tune

Hymna všech yuppies a neoliberální banger – tak by se dal popsat další singl z chystané desky kanadské producentky Marie Davidson nazvané Working Class Woman, která vyjde u Ninja Tune. Montrealská producentka a zpěvačka opět kombinuje šeptavý vokál se syrovými rovnými beaty a výsledkem je track, který je nemožné pustit si jenom jednou.

Ette Enaka – Paralyzed, Paranoid
Credits: Vítek Chaloupecký, Aleš Gajdošík, Miloš Bogdan
Label: Happy Mutant

Brněnské trio Ette Enaka zvítězilo vloni v talentové soutěži 1Band2Play, s debutovým albem ale nikam nespěchali. Přichází teprve letos v říjnu, bude se jmenovat Zazare a kapela ho pokřtí hned na třech místech – 20. října ve Znojmě, 23. října v Brně a 24. října v Praze. Drzý singl Paralyzed, Paranoid uvozuje desku, která oficiálně vychází 20. října.

Brockhampton – San Marcos
Credits: Ian Simpson, Jabari Manwa writer, Dominique Simpson, Ciarán McDonald, Matt Champion, Kevin Abstract, Dom McLennon, Russell Boring
Label: RCA

Hiphopový „boy band” Brockhampton vydal po dlouhém odkládání konečně své debutové album na velkém labelu. Iridescence následuje po loňské mixtapeové trilogii Saturation, která kapelu proslavila. Od desky nicméně kolektiv přišel o jednoho člena, který musel čelit obvinění ze sexuálního obtěžování. Ve epické skladbě San Marcos zní i dětský pěvecký sbor, který s Brockhampton nahrával album v Londýně.

Daniel T. – Master Plan
Credits: Daniel T.
Label: Cascine

Houseový producent Daniel T. z jižní Kalifornie působil jako polovina Cosmic Kids, než se v roce 2015 vydal na sólovou dráhu. Upozornil na sebe EPčkem Tetrachromat, které představilo jeho verzi nu-disca vycházejícího ze zvuku skandinávských producentů jako Lindstrøm nebo Prins Thomas. Skladba Master Plan na sebe poutá pozornost už od vydání na vinylu letos na jaře, nyní láká na debutové album Heliotrope.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.