NOVINKY: „Deset piv, prosím!“ Gorillaz jsou zpět a Dua Lipa cituje Olivii Newton-John

10. únor 2020

Ať už jste fanoušci berlínského krautrocku, tuzemské elektroniky vydávané v Los Angeles, dánského synthpopu, či se vám stýská po Catu Stevensovi, novinky v playlistu Radia Wave pro vás mají jako vždy to pravé ořechové.

Gorillaz Momentary Bliss ft. Slowthai, Slaves
Credits: Damon Albarn, Tyron Kaymone Frampton, Isaac Holman, Laurence Vincent
Label:
Album: Song Machine Series

Gorillaz se rozhodli rozjet video sérii s názvem Song Machine. Objevovat by se v ní měly nové skladby s možná dost nečekanými spolupracovníky, doplněné o rozhovory animovaných členů kapely právě s přizvanými interprety. Hned na prvním singlu s názvem Momentary Bliss hostuje mladý britský rapper a neúnavný kritik tamějšího politického systému i samotné královny – Slowthai. Doplňuje jej taktéž britské noisepunkové duo Slaves. Výsledná kombinace přináší bláznivě neučesaný track zrcadlící jeden a tisíc motivů, včetně ukrytých melodií, které vás v asociacích dovedou až k The Clash. 

Dua Lipa Physical
Credits: Dua Lipa, Sarah Hudson, Jason Evigan, Clarence Coffee Jr
Label: Warner
Album: Future Nostalgia

Anglická zpěvačka s kosovským původem vydává 3. dubna druhé, dlouho očekávané album a po Don’t Start Now ho představuje dalším singlem. Physical navazuje na osmdesátkový synthpopový sound a v refrénu přímo cituje text z hitu Olivie Newton-John Lets Get Physical. Spolupracovala na něm třeba s producentem Jasonem Eviganem, který má autorství na několika hitech Maroon 5. V osmdesátkovém duchu se ostatně nese i videoklip, který měl premiéru poslední lednový den.

These New Puritans – The Mirage
Credits: Jack Barnett, George Barnett
Label: BMG Company
Album: The Cut (2016-2019)

Po fantastickém (a trochu podceňovaném) loňském albu Inside the Rose se bratři George a Jack Barnettovi nijak výrazně neobtěžují s přestávkou a hned v únoru chystají vydání nového releasu. Už název The Cut (2016-2019) napovídá, že půjde o kompilaci nové hudby s remixy a orchestrálními mezihrami. These New Puritans o téhle nahrávce mluví jako o sesterské desce a hned pilotní singl The Mirage se znepokojujícím dětským sborem naznačuje, že náladou se bude sbírka hodně blížit právě apokalyptické desce Inside the Rose. 

Amelie Siba – Warm Burning Cheeks
Credits: Amelie Siba
Label: self-released
Album: Warm Burning Cheeks single 

Při poslechu hudby pražské písničkářky Amelie Siby vás můžou napadnout různá jména: určitě Čáry života, možná i Dukla nebo Leto s Monikou. Intimní a skromné skladby, které ale s každým poslechem rostou. Amelie Siba, která jako svoji inspiraci uvádí třeba americký slowcore Mazzy Star nebo mladou indie hvězdu Snail Mail, vydala loni svoje debutové EP a letošek startuje nenápadným singlem Warm Burning Cheeks, který si sama produkovala. 

Odd Couple – 10 Bier Bitte
Credits: Jascha Kreft, Tammo Dehn
Label: Geld Records
Album: Universum Duo

Východoberlínští dada rockeři Odd Couple se v březnu vracejí již se svou čtvrtou deskou Universum Duo. Její zvuk již nyní můžeme okusit na úvodních dvou singlech. Jelikož se první z nich jmenuje v překladu Jedeme na dovolenou a druhý Deset piv, prosím, byl by hřích pro tuzemskou scénu takto relevantní hity opomenout a nedat jim zasloužený prostor v našich novinkách.

Incredible Self Confidence – Clawed Gut
Credits: Ben Bennett, Elizabeth Clough
Label: Mouth of Gold Records
Album: Discontent Is a Luxury of the Well​-​to​-​do

V hudbě dvojice Incredible Self Confidence, která na konci loňského roku vydala debutové album Discontent Is a Luxury of the Well-to-do, slyšíme harrisonovské kytary z počátku semdesátých let, lo-fi zašuměnost kazetových osmdesátek i ležérnost Ariela Pinka, který ostatně pracuje s podobně archivními ingrediencemi. Stejně jako u Pinka je u Incredible Self Confidence zásadní schopnost vyhmátnout chytlavou melodii a zabalit ji do flegmatického a pohodového doprovodu. Londýnská kapela vše zmíněné umí tak dobře, že budete tuhle nenápadnou desku otáčet hodně dlouho. Do naší rotace putuje skladba Clawed Gut.

Pink Gloves – Where Is Your Love
Credits: Petr Pliska
Label: Italians Do It Better
Album: -

Pražský synthpopový projekt Pink Gloves má další singl na kultovním americkém labelu Italians Do It Better. Po loňském dvanáctipalci Los Angeles tady na konci ledna vydali i novinku Where Is Your Love. Produkoval ji sám šéf labelu Johnny Jewel (Glass Candy, Chromatics), na mixu se podílel Lukáš Turza (Juanita Juarez). 

David Pomahač – Do tmy je daleko
Credits: David Pomahač
Label: Indies Scope
Album: Do tmy je daleko

Polovina skupiny Kieslowski David Pomahač vloni na podzim odstartoval se singlem Stíny svoji sólovou kariéru. Druhý singl Do tmy je daleko už aktuálně ohlašuje celou stejnojmennou desku, která vyšla digitálně 7. února na Indies Scope. Fyzický nosič se bude křtít 11. března v Café V lese.

Sally Dige – It’s You I’m Thinking Of
Credits: Sally Dige Jørgensen
Label: –
Album:  It’s You I’m Thinking Of single 

Sally Dige, dánská zpěvačka, která rozhodně není žádným neznámým jménem pro všechny fanoušky minimalistického synthpopu s retro nádechem, se vydává novým směrem. It’s You I’m Thinking Of je první ze série vlastnoručně produkovaných singlů. Snaží se tak pozměnit metodu svého psaní skladeb a zpomalit celý proces tvorby. Píseň vznikala v její ložnici a obsahuje opět harmonicky vyvážený patos, sebeironický humor i syrové emoce. Dige první ze singlů opatřila i mysteriózním klipem, který si sama režírovala.    

Yusuf / Cat Stevens – Toy Heart
Credits: Yusuf / Cat Stevens
Label: Cat-o-Log Records
Album: Back to Earth

Legendární písničkář Cat Stevens se v roce 1978 rozhodl konvertovat k islámu, změnil si jméno na Yusuf Islam a sekl s kariérou až do devadesátých let. Labelu tehdy ale dlužil ještě jednu desku. Skladba Toy Heart se na album Back to Earth ale nedostala. Podle Cata byla „zbytečně popová“. Back to Earth se na konci února dočká Super Deluxe edice a na ní se objeví mimo jiné právě i dva nové tracky. Jeden z nich, zmiňovanou Toy Heart, zařazujeme do playlistu jakožto nutnou dávku nostalgie po sedmdesátkovém popu, která je dnes slyšet napříč světovou písničkářskou scénou.

Budoucnost i nostalgii v playlistu Radia Wave probírali Jakub Kaifosz a Judita Císařová. Poslechněte si jejich rozhovor.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.