NOVINKY: Ghost Of You, Beach House, Franz Ferdinand, G Flip a další flipy

21. únor 2018

Po krátké přestávce máme opět českou desku týdne a song z nového alba kapely Ghost Of You samozřejmě míří o do novinek. Následují ho (taky) brněnští Deceased Squirrel On The Phone, australská zpěvačka G Flip, nový track Run The Jewels s producentem Boots nebo Beach House. A to bude.

Vundabar – Tonight I’m Wearing Silk
Credits: Brandon Hagen
Label: Gawk Records

Bostonské Vundabar, kteří spojují zálibu v surf-rocku s trochou math-rockových rytmů, jsme si na Radiu Wave představovali už loni na podzim a to prostřednictvím songu Aceton. Aktuální Tonight I’m Wearing Silk je ale možná ještě chytlavější. A nejenom proto, že kapela cituje kultovní hitovku That’s When I Reach For My Revolver amerických Mission Of Burma.

Ghost Of You – Locust
Credits: Tom Novohradský, Michal Janík, Štěpán Pařízek, Jiří Habarta
Label: Indies Scope

Brněnská indie rocková kapela Ghost Of You se už před čtyřmi lety objevila ve Startéru. Od té doby ale ušla pěkný kus cesty a momentálně vydává už svoje druhé album nazvané Black Yoga. Nahrávku probíráme v rubrice Deska týdne, kde nás kromě recenze čeká i rozhovor. Zatím se můžete naladit novinkou Locust.

G Flip – About You
Credits: Georgia Flipo
Label: self-released

Další nové jméno z Austrálie. Georgia Flip hraje na bicí v kapele EMPRA a učí hudební výchovu na základní škole, nově teď navíc odstartovala i svoji sólovou kariéru. Pod jménem G Flip zatím vypustila provzdušněný lo-fi singl About You doprovázený zašuměným vhskovým klipem. Ten natočil její bratr Reuben na smartphone.

Beach House – Lemon Glow
Credits: Victoria Legrand, Alex Scally
Label: Bella Union

Melancholicky odtikávající skladba s klasicky letargickým vokálem Victorie Legrand znamená pro baltimorské duo zvukový návrat k jejich nejlepší desce Bloom z roku 2012. Zároveň trochu dává zapomenout na psychedelický úkrok v podobě dva r  oky staré dvojdesky Depression Cherry / Thank Your Lucky Stars. Skladba Lemon Glow propaguje chystané letošní album, které by mělo vyjít už na jaře. Název, obal ani tracklist ale zatím neznáme. Budeme si tak muset vystačit se singlem, v jehož textu se Beach House mimo jiné odkazují třeba k Linkin Park. Jak už to ale u těch nejlepších songů Beach House bývá, nekonečný repeat mu jenom prospívá.

Deceased Squirrel On the Phone – I Stepped Over The Root
Credits: Tomáš Přidal, Barbora Přidalová
Label: Stoned To Death

Brněnská manželská dvojice Přidalových vystupuje už pět let po sklepech, garážích, galeriích a dalších sympatických prostorech jako psychedelické duo Deceased Squirrel on the Phone. Vystačí si s kytarou, bicími a spoustou efektových krabiček. Mají rádi psych-rock 60. let a všechno s obdobím spojené - východní zen, nebo vynález orgonového akumulátoru od Wilhelma Reicha. Jejich dlouho připravovaná kazeta Strawberry Cough je konečně venku a všechny tyto inspirace se na ní ukazují - mezi devíti skladbami najdeme Zenbeach, Orgonsong nebo I Stepped Over the Root, který si nasazujeme do rotace Radia Wave.

Kevin George – My Crew
Credits: Kevin George
Label: CRE8 RECORDS

Dvacetiletý producent a zpěvák Kevin George z Connecticut zbožňuje Prince a The Weeknda a má v plánu ovládnout svě popu. Po debutovém singlu High Like This z letošního ledna přichází s dalším povedeným počinem - skladbou My Crew, která míchá elektroniku a zasněné R&B. Debutové EPčko Loveland vyjde brzy, všechno kolem něj, včetně mixum si obstaral sám jako jeho zmiňované vzory.

BOOTS – Delete Delete ft. Run The Jewels & Cristian Milioti
Credits: Cristin Milioti, Michael Render, Jaime Meline, Jordan Asher Cruz
Label: BOOTS

Producent Boots získal největší kariérní zářez prací na eponymní desce Beyoncé před pěti lety. Mezi jeho klienty ale patří i Run The Jewels, na jejichž poslední dvou deskách má po jedné skladbě. Teď mu El-P a Killer Mike vrací službičku účastí na skladbě Delete Delete, která pochází z jeho nového EPčka #DARKDAZE, jež vyšlo v pátek. Vokálem skladbu doplňuje ještě zpěvačka a herečka Cristin Milioti známá z broadwayských muzikálů.

Buzzy Lee — Coolhand
Credits: Sasha Spielberg, Nicolas Jaar
Label: Future Classic

Pod jménem Buzzy Lee se skrývá v Los Angeles usazená zpěvačka a producentka Sasha Spielberg. Dcera slavného režiséra Stevena Spielberga rozhodně nepotřebuje hollywoodské konexe, svědčí o tom i fakt, že s ní spolupracuje chilsko-americký producent Nicolas Jaar. Dříve pracoval na společném projektu Just Friends, teď Jaar produkoval debutové EPčko Buzzy Lee nazvané Facepaint, které vyjde na konci dubna. Singl Coolhand je o neustále nutnosti sebepotvrzování v éře sociálních médií.

Zaki Ibrahim – Cold Feet
Credits: Zaki Ibrahim
Label: self-released

Na scéně už je víc než deset let, přesto zní její aktuální inkarnace jako z budoucnosti. Kanadská zpěvačka Zaki Ibrahum pěstuje na své nové desce The Secret Life Of Planets podobný druh R&B, se kterým se vyznamenala třeba Abra. Do rotace putuje track Cold Feet.

Franz Ferdinand – Feel The Love Go
Credits: Alex Kapranos
Label: Domino

U fanoušků měli skotští Franz Ferdinand úspěch vždycky, a to i u těch českých. S aktuálním albem (a první novou deskou po pěti letech) Always Ascending se ale možná trochu překvapivě dočkali vřelého přijetí třeba i u amerických kritiků. My budeme jejich album probírat v pořadu Komplex, mezitím ale do rotace nasazujeme skladbu Feel The Love Go.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.