NOVINKY: HAIM vzpomínají na 90s, zatímco Klára Vytisková mění tepláky za džíny

23. březen 2020

Nová várka hitů je tady! Poslechněte si horké novinky v našem playlistu. Tento týden nabízíme zatraceně vyrovnanou žánrově fluidní várku, která potěší opravdu každého. Ať už holdujete newyorskému punku nebo tuzemskému R&B.

Má sesterské trio HAIM již nyní zaděláno na desku roku? A proč se Klára Vytiskoá převléká z tepláků do džín? Poslechněte si rozhovor Judity Císařové a Jakuba Kaifosze!

HAIM - The Steps
Album: Women in Music Pt. III
Credits: Danielle Haim, Rostam Batmanglij, Ariel Rechtshaid, Alana Haim, Este Haim
Label: Columbia

Sestry Haimovy se blíží vydání své třetí studiové desky Women in Music Pt. III, která se objeví 24. dubna. I čtvrtý zatím zveřejněný singl se jim náramně povedl, The Steps je píseň o vyrovnávání se s rozchodem. Znovu na ní spolupracovali s Rostamem Batmanglijem (ex-Vampire Weekend) a Arielem Rechtshaidem a video natočil - stejně jako u třech předchozích singlů - věhlasný režisér Paul Thomas Anderson. Teď už od Haim nečekáme nic menšího než desku roku!

JARV IS… - House Music All Night Long
Credits: Jarvis Cocker
Label: Rough Trade
Album: Beyond The Pale 

Kapela JARV IS… původně vznikla před třemi lety jako projekt, jehož členové měli skládat hudbu ve spolupráci s posluchači, postupně ale zmutoval do právoplatné kapely, ve které hraje  Serafina Steer, Emma Smith, Andrew McKinney, Jason Buckle, Adam Betts a samozřejmě i frontman Jarvis Cocker. Ten naposledy vydal kolaborativní desku mluveného slova s klavíristou Chilly Gonzelesem. JARV IS… ale připomíná spíš nahrávky Pupl z raných devadesátých let. Aktuální singl House Music All Night Long, který doplňuje loňský song Must I Evolve? má taneční funkový beat, satirickou hranu a samozřejmě i typicky letargický Jarvisův zpěv. Celé album vyjde už v květnu u Rough Trade a určitě půjde o jednu z největších událostí roku.

Hinds - Come Back And Love Me
Credits: Carlotta Cosials
Label: Mom + Pop
Album: The Prettiest Curse

Vlastně těžko říct, podle jakého klíče poznat, která z indie punkových kapel zapadne a ze které se stanou hvězdy. Mechanismy jsou troch náhodné, španělské Hinds ale každopádně potkala ta druhá varianta: po vydání debutové desky Leave Me Alone z roku 2016 se o jejich vzdušné kombinaci punkové energie a indie rockové melodičnosti psalo hodně nadšeně. Momentálně chystá tahle madridská kapela už třetí album a na pilotním singlu Come Back And Love Me trochu zvolnili. Víc akustiky, méně euforie, ale skladba je to pořád skvělá. 

Coals - Ufo
Credits: Kasia Kowalczyk, Łukasz Rozmysłowski
Label: PIAS Recordings
Album: Docusoap

Mají rádi vaporwave, Deana Blunta i devadesátky, míchají elektroniku s melancholickým folkem, zásadní ingrediencí je pro ně nostalgie a zároveň se i umí podívat do budoucnosti. A jsou z Polska. Kapela Coals momentálně patří mezi nejžhavější vývozní artikly našich severních sousedů a pochvalně se o nich vyjadřuje třeba i magazín The Quietus. Jejich album Docusoap už je k poslechu na všech streamovacích platformách a pokud byste je snad chtěli vidět naživo, můžete 22. dubna přijít do brněnského Kabinetu Múz. 

Piqi Miqi - Move On 
Credits: Jared Rollings Bailey
Label: Džus

V Praze usazený hudebník Piqi Miqi (původně z New Yorku) míchající R&B, funk a elektronický pop má nový singl, první letošní. Move On je podle něj "víc než song, je to mantra". Track odkazující na rané časy chicagského house music je jeho pokus vyrovnat se s negativními pocity, které ho pronásledovaly poslední roky. Píseň mu podle jeho slova pomohla se jich zbavit, naučila ho "posunout se". Za zmínku stojí i povedený videoklip od autorské dvojice Nikol Urbanová a Erika Ranglová. 

Hank Wood & The Hammerheads - Look At You\
Album: Use Me 7”
Credits: Logan Montana, Emil Bognar Nasdor, Hank Wood
Label: Toxic State

Zlatý pilíř newyorské punkové scény zformované okolo vydavatelství Toxic State - kapelu Hank Wood & The Hammerheads asi netřeba představovat. Na svou dva roky starou, třetí nahrávku, navázali loni kazetou a letos v březnu dokonce sedmipalcem s názvem Use Me. V teaseru se Hank Wood vydává na zaplivané záchodky místního klubu, aby v jedné z kabinek našel naskládanou celou kapelu a odzpíval s ní kus jednoho hitů ze 7”. A hned je jasné, že taneční pohyby Jamese Browna studoval ty poslední dva roky ještě poctivěji než dřív. 

Kelly Lee Owens - Melt!
Album: Inner Song
Credits: Kelly Lee Owens
Label: Smalltown Supersound

Velšská producentka a zpěvačka Kelly Lee Owens se chystá tři roky po debutu na vydání své druhé desky, která ponese název Inner Song. A vypustila ven první singl Melt!, na němž najdeme přírodní, organické samply tajícího ledovce i lidí bruslících na zmrzlém povrchu. Není to sice u ní žádná novinka, ve skladbě Arthur jsme mohli slyšet zurčící potůček, na novince ovšem Owens údajně chtěla použít přírodní samply, které znějí ve výsledku tvrdě. A může fungovat jako hymna klimatické krize pro potřeby tanečního parketu. Banger s politickým poselstvím.

Diet Cig - Thriving
Album: Do You Wonder About Me?
Credits: Alex Luciano, Noah Bowman
Label: Frenchkiss

Indie-popové duo Diet Cig, které už dobře znáte z našeho playlistu v květnu vydává po tříleté pauze od debutu Swear I’m Good At This desku Do You Wonder About Me? a podle singlu Thriving neplánují ani na něm ubrat na typické hravosti a nezměrné energii. Singl, který byl podle frontwoman Alex Luciano inspirován hlavně muzikály a televizními reality shows sice možná nemá tak zapamatovatelné pop-punkové hooky jako jeden z prvních hitů Diet Cig s názem Dinner Date, přesto se ale nedá v žádném případě mluvit o jakémkoliv zklamání.

Hamilton Leithauser - Isabella
Album: The Loves Of Your Life
Credits: Hamilton Leithauser
Label: Glassnote Records

Ozvuky country zatím stále nenápadně vládnou i roku 2020, a to nejen v kombinaci s trapem. Bývalý leader kapely Walkmen Hamilton Leithauser totiž vsadil na zaprášený kánon západního popu i v čerstvém singlu Isabella. Ten sice možná pojednává o dívce z New York City, hudebně se ale vydává spíše směrem k Nashvillu. Naleštěte tedy koně a nalaďte banjo, album The Loves Of Your Life tu bude již začátkem dubna. 

Klára Vytisková - Have Some Fun
Album: Love is Gold
Credits: James Harries, Klára Vytisková, Šimon Holý
Label: Supraphon

Zpěvačka Klára Vytisková je držitelkou Anděla za rok 2015, kdy vydala sólový debut KLARA. Teď se po pěti letech (a mateřství) vrací s novým materiálem. Na nové desce Love is Gold se vrací dle svých slov z vesnice zpět do města, z tepláků do džín, od rodiny sama k sobě a na nové desce hraje velkou roli téma sebelásky. Na desce s ní spolupracoval její bývalý kolega z Toxique  Viliam Béreš, Albert Černý z Lake Malawi nebo producent Šimon Holý, moderátor Radia Wave. Právě track Have Some Fun, na kterém se Vytisková sešla s Holým a písničkářem Jamesem Harriesem si zařazujeme do playlistu.

Bez kterých nových singlů z domácí i světové scény se neobejde playlist Radia Wave? Poslechněte si v rozhovoru Jakuba Kaifosze a Judity Císařové.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.