NOVINKY: Plastiková srdce, purpurová disco mašina a excentrické cibule

2. prosinec 2020

První prosincový týden je plný dobrých zpráv: Miley Cyrus konečně trefila střed terče s osmdesátkovou deskou Plastic Hearts, očekávaný debut extrémně talentované rapperky Flohio má jen několik sweet flaws a z Annet X pomalu roste královna českého popu.

Miley Cyrus Gimme What I Want

Credits: Miley Cyrus, Andrew Wotman, Ali Tamposi, Louis Bell, Majid Al-Maskati
Label: RCA
Album: Plastic Hearts

Sedmé studiové album zpěvačky Miley Cyrus dostalo jméno Plastic Heart, vyšlo poslední listopadový pátek a právem sklízí skvělé ohlasy. Rozpíná se od synthpopu až k rocku a hostují na něm třeba Billy Idol, Joan Jett, Dua Lipa nebo Stevie Nicks. Cyrus většinu desky napsala po rozpadu svého prvního manželství a písně oslavují ženskou nezávislost a sebevědomí. Nejlépe je to slyšet na písni Gimme What I Want, na které s Miley Cyrus spolupracovalo R&B duo Majid Jordan.

Purple Disco Machine Exotica ft. Mind Enterprises

Credits: Tino Piontek, Andrea Tirone, Giorgio Spagna
Label: Sweat It Out
Album: Exotica

Producent a DJ Tino Piontek se na klubové scéně pohybuje už víc než dekádu – rodák z Drážďan má za sebou třeba remixování takových zpěvaček jako Lady Gaga nebo Dua Lipa. Exotica je jeho společný track s italským funkovým producentem Mind Enterprises, který se veze na vlně aktuálního disco revivalu a skládá poctu evropským inovátorům žánru, jako byli třeba Giorgio Moroder. Track přímo sampluje osmdesátkový hit Void Vision od Cyber People.

 

Annet X Magique ft. Karlo

Credits: Aneta Charitonova, Juraj Čaba, Radim Výchopeň
Label: Warner Music
Album: Až budu velká, chci být Aneta Charitonova

Z hvězdy Instagramu a Youtube je teď první výrazná interpretka alternativního R&B. Annet Charitonova alias Annet X se na své debutové dlouhohrající desce pouští do žánru, který se zatím u nás moc nedělal – spojuje rap a R&B a jejím průvodcem je producent Radimo (Champion Sound). Na albu Až budu velká, chci být Aneta Charitonova se kromě něj podílel i producent NobodyListen nebo slovenský rapper Karlo. Zástupce labelu Milion+ je slyšet na skladbě Magique, kterou si nasazujeme do vysílání.

Flohio Sweet Flaws

Credits: Funmi Ohiosumah, Oliver Rodigan
Label: AlphaTone
Album: No Panic No Pain

Vydání debutové mixtape fenomenální londýnské rapperky Flohio provázela astronomická očekávání – a deska No Panic No Pain jim do značné míry dostála. Najdeme tu vše, co činí Flohio tak výjimečnou: suverénní energickou flow, pronikavé zachycení kontrastních emocí i nekompromisní produkci rozkročenou od industriálu po melodický trap. V bezchybném tracku Sweet Flaws už se Flohio nespoléhá jen na raketovou rychlost – její hravý projev tu asociuje například jejího oblíbence Lil Wayna.

 

Child Star Movies

Credits: Julia Moreau, Ondřej Novotný
Label: Blitzcat Records
Album: Movies single

Bývalý člen Professor Leopard a spolupracovník kapel jako Acute Dose nebo Beps’n’Johnnies, brněnský hudebník Ondřej Novotný, se po svém přesídlení do Londýna spojil se stockholmskou zpěvačkou Julií Moreau. Jejich společného indiepopového projektu Child Star jste si mohli mimo jiné všimnout už letos v červnu, kdy do naší rotace doputoval singl Moon Candy. Novinka Movies kromě devadesátých/nultých let odkazuje také na oblíbenou výmluvu, kterou teenager vytasí, když se chce vyhnout otázkám rodičů. „Kam zase jdeš?“ „Jdeme se dívat na film.“

 

King Princess Pain

Credits: Mikaela Straus, Nick Long, Shawn Everett, Tobias Jesso Jr.
Label: Zelig
Album: Pain single

Americká písničkářka, multiinstrumentalistka a producentka Mikaela Straus vystupuje pod jménem King Princess, které zahrnuje komplexitu jejího pohlaví. Po singlu Only Time Makes It Human teď přichází s novinkou Pain, o které v rozhovoru se Zanem Lowem řekla, že jde o její nejoblíbenější song, který napsala. Queer hudebnice navíc už od vydání debutového alba Cheap Queen spolupracuje s legendárním producentem Markem Ronsonem – nejinak tomu bylo i u posledních dvou singlů, které oba doputovaly do naší rotace.

 

Tierra Whack Peppers and Onions

Credits: Tierra Whack, Andrew Wansel, Warren Felder
Label: Interscope
Album: Peppers and Onions single

Na následovníka surreálného audiovizuálního alba Whack World filadelfské rapperky Tierry Whack stále ještě čekáme. Rapperka s originálním fázováním (a skvělými videoklipy) nás ale naštěstí průběžně udržuje ve střehu výbornými singly. Ten nejnovější se jmenuje Peppers and Onions a jeho excentrický vibe bude ode dneška mlaskat a pohvizdovat naším on airem.

 

Arlo Parks Caroline

Credits: Anais Marinho, Gianluca Buccellati
Label: Transgressive
Album: Collapsed in Sunbeams

Vydání dlouhohrajícího debutu londýnské písničkářky a básnířky Arlo Parks kromě nás určitě očekává alespoň Billie Eilish, která ji v nedávném rozhovoru zmínila jako svou oblíbenou interpretku. Z připravované desky Collapsed in Sunbeams, která vyjde 29. ledna na labelu Transgressive, zatím do naší rotace doputoval singl Green Eyes. Další ochutnávkou z alba, které bude doplněné i o vydatnou tour po Velké Británii a Evropě (držíme palce), je singl Caroline, na kterém Arlo Parks zkoumá, jak se něco, co bylo dřív plné vášně, může okamžitě rozpustit.

Kým chce být Aleš, až bude velký? Miluje Filip Harryho Stylese? Kdo si ve vysílání momentálně nejvíc píská? Dozvíte se v novinkové přestřelce naší hudební redakce!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.