NOVINKY: Vzpomínání na staré dobré 80’s s Lust for Youth, Tame Impala či Duklou

1. duben 2019

Osmdesátky jsou zpátky snad už déle, než reálně trvaly. To ale vůbec není na škodu. Krom umného recyklování nejzásadnější dekády popu vás nyní v playlistu Wavu čekají i futuristické elektro bangery či čistokrevný punk.

Kedr Livanskiy – Ivan Kupala (New Day)

Credits: Jana Kedrina
Label: 2MR
Album: Your Need

Nadějná elektronická producentka vzešlá z ruského undergroundu se českým fanouškům představila na podzim roku 2017 v rámci Radio Wave Stimul festivalu a už tehdy nás nadchla – kombinace éterického zpěvu v ruštině s lo-fi elektronickou produkcí je v záplavě západního soundu hodně osvěžující. Kedr Livanskiy na letošní květen chystá nové album Your Need a vypustila z něj už dva singly. Ten druhý, devadesátkovými breakbeatovými rytmy okořeněný track Ivan Kupala (New Day), teď směřuje do naší rotace.

Cate Le Bon – Daylight Matters

Credits: Cate Le Bon
Label: Mexican Summer
Album: Reward

V poslední době se o ní mluvilo hlavně v souvislosti s její produkcí nového alba amerických Deerhunter, velšská písničkářka a producentka ale nezanedbává ani svoji vlastní dráhu. Po třech letech natočila sólovou desku, hostuje na ní třeba Stella Mozgawa z kapely Warpaint a vyjde na konci května u labelu Mexican Summer. Pilotní singl Daylight Matters nepřekvapuje – delikátní zpěv, vycizelovaná produkce a příjemný retro feeling.

Tame Impala – Patience

Credits: Kevin Parker
Label: Modular Recordings
Album: Patience single

Tame Impala za sebou mají nejdelší dobu bez vydané nové skladby – od alba Currents už totiž uběhly čtyři roky. Milovník analogového soundu, studiový alchymista a frontman kapely Kevin Parker ale konečně prolomil mlčení. Nový singl Tame Impala se jmenuje Patience a australská skupina se na něm opět pouští do lehce šedesátkové psychedelie, tentokrát okořeněné lehce tanečními vibes. O nové desce zatím nic nevíme, singl ale zatím stačí.

Kailee Morgue – Headcase ft. Hayley Kiyoko

Credits: Kailee Morgue, Hayley Kiyoko
Label: Republic Records
Album: -

Dvacetiletá popová zpěvačka Kailee Morgue na sebe vloni výrazně upozornila singlem Meduza, podepsala velké značce a novinka Headcase možná bude jejím prvním velkým hitparádovým zářezem. Rodačka z amerického Phoenixu, která v rozhovorech mluví o vlivu punku a gotické hudby na svoji hudbu, se na ní spojila se zpěvačkou Hayley Kiyoko a natočily queer popovou hymnu. Vznik písně prý inspiroval boj Kailee s psychickými problémy.

Easy Life – Nightmares

Credits: Murray Matravers, Rob Milton
Label: Universal
Album: Spaceships (mixtape)

Anglická pětice Easy Life se pomalu dostává do všeobecného povědomí. V březnu vydali svoji druhou mixtape Spaceships a regulérní debutové album už je snad blízko. Kvartet z Leicesteru, vedený charismatickým zpěvákem Murrayem, nedávno podepsal velké nahrávací společnosti a se svým výstředním indie rockem střiženým karibskými vlivy míří hodně vysoko. Singl Nightmares je toho důkazem.

Lizzo ft. Missy Elliott – Tempo

Credits: Melissa Jefferson, Warren Felder, Melissa Arnette Elliott
Label: Atlantic
Album: Cuz I Love You

Rapperka Lizzo se ve svých třiceti letech a dekádě v hudebním průmyslu dostává konečně do hledáčku médií. Na začátku roku zabodovala singlem Juice, který ohlásil vydání její debutové desky Cuz I Love You, nachystané na polovinu dubna. Než se dočkáme desky, vypouští ještě další těžkotonážní singl Tempo, ve kterém hostuje legendární rapperka Missy Elliott. Skladbu produkoval Oak Felder, který napsal třeba hit Here od Alessie Cara.

Lust For Youth – Great Concerns

Credits: Hannes Norrvide, Malthe Fischer
Label: Sacred Bones
Album: Lust For Youth

Dánské duo Lust For Youth se po třech letech vrací a ohlašuje pátou řadovou desku. LFY se dál drží temně popové osmdesátkové stezky, kterou vytyčili už na poslední Compassion. První singl Great Concerns se hudebně ohlíží ostře do minulosti, textově se opět dostáváme do světa zlomených srdcí, nesplnitelných tužeb a neustálého boje sama se sebou i se světem.

Uranium Club – Man Is the Loneliest Animal

Credits: Brendan Wells, Harry Wohl
Label: Static Shock Records
Album: The Cosmo Cleaners

Nervózní avantgardní punk amerických Uranium Club je zpět. Kapela známá také pod svým plným názvem The Minneapolis Uranium Club vydala v březnu desku The Cosmo Cleaners, jejíž test pressy zmizely během turné v Evropě. Do naší rotace putuje epické básnické vyprávění Man Is the Loneliest Animal.

Dukla – Ikea

Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradílek
Label: Self-released
Album: Singl

Pražská nová vlna se v posledních letech chtě nechtě obrací hlavně k oprašování poetiky Souboru Tradičního Popu v kombinaci s ozvuky současného světového dream popu. Dukla, za kterou stojí Lukáš Vydra a Josef Hradílek, dává spíše vzpomenout na úplné začátky Mayen, na dobu, kdy to ještě byl kouzelně křehký a naivně romantický sólo projekt prvního jmenovaného a jeho hip hopem nepatřičně nasáklý stydlivý přednes. Lo-fi pro lo-fi a texty někde mezi reklamními slogany ze zažloutlých novin z chalupy a špatně přebásněným blues velikánů Hraběte a Kainara. Prostě instantní hit.

Space Love – Peroxid

Credits: Vojtěch Novák, Andrea Pekárková
Label: Self-released
Album: HYPER HYPER

Nekompromisní homáž euro-dance ve jménu Scooter vzniknuvší po skutečném setkání s UFO? Space Love varují, že při poslechu jejich novinky v oblečení jiné barvy než černé hrozí zčernání jakéhokoliv modelu, který máte na sobě. My jim raději věříme. Celou desku hledejte v exkluzivní premiéře na naší homepage. Na vlastní nebezpečí.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka