Nový rockový hrdina: kluk odvedle. Jak před třiceti lety Nirvana prorazila s albem Nevermind

23. září 2021

24. září 1991 způsobilo ve světě populární hudby zemětřesení. Posluchače unavené estetikou hair metalu pohltil zcela jiný zvuk, v mainstreamu do té doby neslýchaný. Nirvana ten den vydala přelomové album Nevermind a navždy proměnila hudební krajinu.

„Kurt Cobain zpíval o tom, co zažívali jeho fanoušci – o úzkostech, bezčasí života na maloměstě, pochybnostech v dospívání. Nic takového v rockovém mainstreamu nebylo a byla po tom poptávka,“ říká hudební novinář Karel Veselý. Právě image Kurta Cobaina coby obyčejného kluka odvedle je tím, co ho odlišovalo od hudebníků předchozích let.

Nirvana - Nevermind

Publicistka Judita Císařová vyzdvihuje jako největší zásluhu druhého studiového alba Nirvany to, že otevřelo cestu alternativní hudbě na velké labely. „Nirvana míchala hned několik přístupů: lásku k punku i poetiku Beatles. Přinesla masám úplně nový zvuk a otevřelo se stavidlo pro posluchače tvrdých žánrů.“

Podle novináře Pavla Turka skupina Nirvana „udělala obrovskou tlustou čáru za estetikou a postoji 80. let“ a přinesla antikonzumní, feministické a obecně progresivní hodnoty z undergroundu do středního proudu. Turek následně dodává, že právě Nirvana a konkrétně album Nevermind jsou tím, co ho formovalo nejen hodnotově, ale i profesně.

Co dělá tvorbu Nirvany stále tak aktuální? Kdo z žánrových umělců na ni stále odkazuje? Jak zformovala deska Nevermind české hudební publicisty a co může říct dnešní generaci Z? Poslechněte si celou anketu!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.