O historii, která mizí před očima s arabistkou Lenkou Hrabalovou

6. březen 2023

Nová kniha „Dějiny v troskách“ arabistky, íránistky a cestovatelky Lenky Hrabalové popisuje, z jakých důvodů dochází na Blízkém východě k rychlému mizení kulturních památek. Jedním z nich je jejich cílené ničení.

Hrabalová se na destrukci památek dívá z ideologických, náboženských i majetkových pozic. Ptá se například, zda Islámskému státu v Sýrií a v Iráku šlo pouze o očištění islámu, nebo za jejich ničením viděli i nějaké finanční příležitosti.

Lenka Hrabalová

 „Je zajímavé, že v dobách Islámského státu a potom, když Turecko zabralo část severní Sýrie, skokově narostl prodej syrských starožitností na burzách v New Yorku,“ říká autorka knihy. 

V regionu jsou zároveň přítomné snahy památky chránit, často i za velmi nebezpečných podmínek. „Lidé je chránili vlastními těly. V Mali, Sýrií či Iráku dělali kolem nich kruhy, drželi se za ruce, aby tam nemohly bagry a buldozery,“ vysvětluje Hrabalová.

Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.