O hymnu letošního jara soupeří VOJTIK, Kamille a Hemlocke Springs

17. květen 2023

Lokální hvězdy září a slovenský hudebník VOJTIK, který svou virální queer hymnou ovládl československou alternativní scénu, se pomalu stává objevem roku. Po delší době se připomíná duo VR/NOBODY s novým albem Zelený oči černý srdce. Ze zahraničí nám jarní energii přináší třeba trefně pojmenovaná Hemlocke Springs nebo popová zpěvačka Kamille, která byla dosud ověřenou hitmakerkou spíše v souvislosti s tracky pro její slavnější kolegyně. To se možná brzy změní. Detviansky sen!

VOJTIK - Detviansky sen

Credits: Vojtech Klinec, SHADE08
Label: self-released
Album: Detviansky sen single

Dlouho československá scéna nezažila na půdě alternativy tak virální moment jako v případě slovenského hudebníka, který si říká VOJTIK. Kombinace společensky kritické, zcela autenticky upřímné zpovědi queer osoby vyrůstající na dědině a vizuálu, který je – stejně jako samotná hudba – otevřeně inspirován americkou písničkářkou Ethel Cain, hned za první tři dny stihla získat nadšené ovace od posluchačstva, hudebnictva i kritické obce napříč oběma zeměmi. VOJTIK sice zpívá, že „nevidí naději, kterou všichni vidí,“ ale za Radio Wave vidíme velkou naději právě v talentech, jako je on. Novinka Detviansky sen tak putuje rovnou do našeho playlistu a těšíme se na album, které už stihl oznámit na svých sociálních sítích.

Hemlocke Springs - Sever the Blight

Credits: Isimene Naomi Udu, Matthew James Burns
Label: Good Luck Have Fun / AWAL
Album: Sever the Blight single

V klipu ke skladbě Sever the Blight se s americkou zpěvačkou Hemlocke Springs vydáme do středověku – pije víno z poháru, účastní se šermířských duelů a nechá se zvěčnit na malbě. Obrázky docela sedí k jejímu hravému elektropopu, který ale v sobě má i něco z gotiky (proto asi středověk). Zpěvačka ze Severní Karolíny se loni zviditelnila díky singlu Girlfriend, který trendoval na TikToku. Hudební tisk Hemlocke Springs srovnává s Kate Bush nebo Lorde a letošní druhý singl Sever the Blight snad už naznačuje brzké vydání debutové desky. Singl s ní natočil producent BURNS, který se podílel třeba na poslední desce Lady Gagy Chromatica. Hemlocke Springs také nedávno dokončila magisterské studium v oboru lékařské informatiky na Dartmouth College.

Zahir - Unusual ft. Phoenix James & Wiseboy Jeremy

Credits: Zahir Muhammad, Jerimiah Ochoa, Matt Moleta, Micaiah Dempsey, Phoenix James
Label: self-released
Album: Unusual single

Ve Washingtonu usazený vizuální kreativec Zahir se v dospívání věnoval hře na klavír a trumpetu. Svůj odklon od režírování k hudbě poprvé demonstroval teprve loni, když se kurátorsky podílel na kompilaci From a Potter’s Hands. Svůj cit pro hudební opulentnost teď zužitkoval na (oficiálně debutovém) singlu Unusual, ke kterému si na pomoc přizval čím dál tím více diskutovanou R&B zpěvačku Phoenix James a rappera, který si říká Wiseboy Jeremy. Zranitelná novinka o osamění a lítosti je fúzí R&B a alternativního hip hopu a má se objevit na Zahirově připravovaném dlouhohrajícím debutu.

VR/NOBODY - Vibe ft. Sofian Medjmedj

Credits: Václav Rouček, Jakub Strach, Sofian Medjmedj
Label: VR/NOBODY / Warner
Album: Zelený oči černý srdce

Dvojice Václav Rouček a Jakub Strach (alias DJ NobodyListen) známá jako VR/NOBODY se nedávno po delší pauze vrátila na scénu. V roce 2015 vyhráli exportní soutěž Radia Wave Czeching, o dva roky později vydali svou poslední desku Proud, na kterou na konci letošního dubna navázali kolekcí Zelený oči černý srdce. Podle očekávání se nese v duchu spojení současného R&B s elektronikou. Na desce hostují STEIN27 nebo zpěvačka Sofie, ve skladbě Vibe pak také Sofian Medjmedj – velký objev domácího R&B. „Se Sofianem jsme se zrovna ocitli v Brně a ještě ten den nahráli vokály,“ prozrazuje Rouček pozadí vzniku skladby.

Kamille - Muscle Memory ft. Nile Rodgers

Credits: Camille Angelina Purcell, Nile Rodgers
Label: Believe
Album: Muscle Memory single

Camille Angelina Purcell alias Kamille už za svou kariéru napsala pět britských hitů číslo jedna, mimo jiné pro Duu Lipu nebo Little Mix, její vlastní kariéra se ale zatím drží při zemi. Debutové album My Head's a Mess z roku 2017 zapadlo a Kamille od té doby vydává jen singly nebo hostuje u dalších umělců jako jsou rapper Wiley nebo producent Fred Again. Všechno možná změní aktuální singl Muscle Memory, v němž Kamille zpívá o ztracené lásce. „Budu tancovat sama dokud mě znovu nezačneš milovat,“ zní refrén, píseň je ale nakonec poměrně optimistická. „Chtěla jsem napsat něco o osamělých pátečních nocích, kdy se ti po někom stýská, což jsme zažili všichni... Ale nakonec se z toho stala píseň, kterou si pouštím, když se chci bavit,“ říká Kamille. Klíčem k úspěchu by mohl být hostující kytarista Nile Rodgers ze skupiny Chic, který se podílel na hitech Davida Bowieho nebo Daft Punk. Podle Kamille Muscle Memory určitě není jejich poslední společná skladba.

Local Natives - NYE

Credits: Kelcey Ayer, Matthew Frazier, Nik Ewing, Ryan Hahn, Taylor Rice
Label: Loma Vista
Album: Time Will Wait For No One

Indiečkáři Local Natives z Los Angeles se po čtyřech letech vrací s novým albem Time Will Wait For No One, na kterém reflektují vlastní dozrávání, proměnu v rodiče a obecnou široce sdílenou melancholii z tempa, jakým v životě ubíhá čas. Singl NYE je první ochutnávka z téhle desky a ze všech možných příležitostí, při kterých lze cítit úzkost ze stárnutí, se zaměřuje na silvestr. „Aspoň si můžeš říct, že jsi to zase přežil,“ zpívají v tracku, který má (stejně jako zbytek desky) produkčně na svědomí cenou Grammy oceněný John Congleton, a nabízí na celou problematiku nevyhnutelné konečnosti v zásadě pozitivní náhled.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.