Oblékám se tak, jak maluju. V šatníku umělkyně Lu Jindrák Skřivánkové

28. červen 2023

„Řeším oblečení tak, aby zapadalo k tomu, co dělám. Dřív jsem třeba chtěla vypadat jako romantická maminka, ale to už mě opustilo. Teď chci nosit výrazné oblečení, které lidi třeba i vyvede trochu z míry,“ popisuje umělkyně Lu Jindrák Skřivánková. Setkáváme se v ateliéru plném výrazně barevných obrazů a abstraktních soch. Probíráme módní kousky, které Lu obléká na zahraniční umělecké veletrhy, ale i na svatby přátel.

Setkáváme se v elegantním ateliéru s obrovskými okny do zahrady. Lu si právě balí kufry na mezinárodní umělecký veletrh v Koreji a řada věcí, o kterých se bavíme, tam pojede s ní.

„Tenhle top je od umělkyně, která se pustila i do módní tvorby. Žije v Berlíně a její modely teď začínají nosit hollywoodské filmové hvězdy na červené koberce,“ popisuje. Průhledný tělový top, který zdobí nastříkaný růžový silikon, na ní vidím už poněkolikáté. Vždy mi připomíná sladké dětské dorty, smích a uvolněnou zábavu.

Nejpřekvapivější odpověď od Lu dostávám v závěru natáčení. Ptám se, jak dlouho jí trvá, než se oblékne na nějakou speciální příležitost a co ji při rozhodování ovlivňuje. „To se hodně odvíjí od toho, v jaké fázi cyklu právě jsem,“ směje se umělkyně. Poslechněte si, jak může ovulace ovlivnit oblékání.

Jaké kousky v šatníku jsou pro umělkyni Lu Jindrák Skřivánkovou zásadní? V čem se cítí dobře na uměleckém veletrhu i na svatbě přátel? A kdo jí v oblékání zatím nejlépe poradil? Dozvíte se v Šatnících.

Svetřík je od Jaroslavy Jindrákové, tchýně Lu, mikina je od její oblíbené berlínské umělkyně
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.