Od PET lahve k chatce. Brněnští studenti architektury založili dílnu na využití použitých plastů

2. listopad 2020

Tři studenti architektury na brněnském Vysokém učení technickém založili dílnu na znovuvyužití použitých plastů. Multifunkční plastové desky, které v dílně vytváří, mohou posloužit k výrobě nábytku. Plastic Guys tvoří Štěpán Macek, Marco Aulisa a Ondřej Venclík. Projekt odstartovali v loňském roce vytvořením prototypu turistické útulny, jejíž konstrukci pokryli deskami z recyklovaného plastu. Inspirovali se během studijního pobytu ve Švédsku.

„Uvědomujeme si, že u plastů, které už zde ve formě odpadu jsou, není jen jeden správný způsob nakládání. Součinností lokální recyklace a redukce odpadu nebo upcyklace hotových výrobků můžeme přispět k vyřešení problému s plasty. Zjistili jsme, že takový projekt v České republice chybí. Chceme hlavně šířit osvětu. Ukázat, že plast má hodnotu, ačkoliv se tváříme, že ji po jednom použití ztratil,“ vysvětluje Štěpán Macek.

Plastic Crystal. Útulna vyrobená z recyklovaného plastu

Kde k materiálu pro výrobu svých produktů přichází? „Zdrojů je více. Teď máme na dílně zásobu zhruba tuny plastového recyklátu. Odpadem, který jsme schopni využít, což je převážně polypropylen a polyethylen, nás zásobují kavárny. Sháníme postupně ale i další zdroje. Mohou to být odpadní trubky a květináče, využít lze i plasty z domácností,“ říká.

Pracovníci dílny plastový odpad nejprve vyčistí, poté ho nadrtí a výslednou směs sypou do formy, která putuje k zahřátí do pece. Po vychladnutí v lisu se deska opracuje do své výsledné podoby.

Nad znovuvyužitím materiálů přemýšlí i do budoucna. „Předpokládáme, že v naší budoucí profesi architektů budeme hlavně zapojovat recyklaci, protože stavebnictví je jeden z největších zdrojů odpadu. Budeme zařazovat i jiné formy recyklace, upcyklace, znovuvyužívání materiálů a používání šetrných materiálů,“ uzavírá Macek.

Kde vznikl nápad na vytvoření dílny? Existují další podobné projekty v České republice? A jak pracovníci dílny vnímají environmentální žal? Poslechněte si celý rozhovor se Štěpánem Mackem z projektu Plastic Guys.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.