Odpolední session z Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí

22. prosinec 2009

V dalším speciálním výjezdním vysílání Odpolední session jsme zavítali do Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí. Zajímalo nás, jak tato instituce funguje, kdo míří do České republiky za lepší budoucností a proč. Přinesli jsme celou řadu příběhů lidí, kteří v bývalých kosteleckých kasárnách mají svůj domov.

Jak vypadají i podobná střediska, spadající pod Správu uprchlických zařízení (www.suz.cz)? Kolik je takových středisek na našem území? Co je jejich úkolem a co ne?

Přinesli jsme celou řadu vyprávění od imigrantů, žádajících v ČR o azyl a čekajících v Kostelci na vyřízení žádosti. Žijí tu v současnosti Mongolové, Nigeřan, Kazaši, Ukrajinci, Arméni, Vietnamci a další.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.