„Odpuštění je proces a dlouhodobá práce.” Ridina Ahmedová připravila nový podcast Odpustit?

29. prosinec 2023

Odpustit? je nová šestidílná podcastová série Ridiny Ahmedové o lidech, pro které je těžké odpustit nebo touží po odpuštění. „Téma mě napadlo během covidu. Třeba moji kamarádi umělci přišli o bydlení, neměli práci. Místo placení nájmu to zabalili a odjeli na chalupu, kde neměli vodu nebo elektřinu. Leccos se nám hatilo. Nemluvě o tom, že řada lidí přišla o nejbližší. A v téhle situaci jsem přemýšlela, jak se s takovými ranami smiřovat,” popisuje námět autorka nového podcastu.

Podcast Odpustit? nabízí pět rodinných dramat spojených s odpuštěním. Otevírá nesnadná témata jako ztráta dítěte, šikana, exekuce, závislosti, vězení, fyzické napadení nebo smrt. „Před natáčením jsem měla zkreslené představy. Trochu jsem si myslela, že když se mi něco stane, tak odpustím a přijde nějaká úleva. Ta série mě hodně vyvedla z omylu. Je to proces. Je to moje práce, která je dlouhodobá. Ti lidi na sobě pracují a postupně se jim něco daří pouštět, krok po kroku,” vysvětluje Ridina.

Čtěte také

Hudebnice a performerka Ridina Ahmedová stojí již za úspěšnou autorskou sérií Sádlo na Radiu Wave, která se věnuje tlaku na ženský vzhled. Nový podcast Odpustit? vznikl pro platformu mujRozhlas a stanici Český rozhlas Plus opět pod vedením kreativní producentky Veroniky Ruppert.

Je odpuštění vždy jediná cesta? A kde se hledá respondentstvo pro podcast s tak těžkými tématy? Poslechněte si celý rozhovor s Ridinou Ahmedovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.