Začíná podcast Sádlo. Jak se žije dívkám a ženám, které nezapadají do stereotypů štíhlé krásy?

7. leden 2021

„Pod vlivem komentářů, které jsem slýchala od dětství, jsem přistoupila na to, že štíhlý vzhled je stěžejní kvalitou. Měřítkem, které určuje mou hodnotu, šanci najít si partnera, být oblíbená, úspěšná. Trvalo mi řadu let, než jsem pochopila, že moje tělo je moje: nesu za něj zodpovědnost, ale nejsem povinná vyhovovat představám jiných lidí,“ říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová. V šestidílné sérii dává prostor dívkám a ženám, které bojují s přijetím vlastního těla.

„Podcast jsem pojmenovala Sádlo, protože bych tohle slovo ráda zbavila pejorativního a urážlivého nádechu. Sádlo je přirozenou součástí našich těl. Byla bych ráda, aby se přestalo démonizovat,“ vysvětluje autorka podcastu Ridina Ahmedová.

Série Sádlo přibližuje, jak představy o ideální ženské postavě ovlivňují naši nejbližší, rodina a kamarádi a jak na nás působí tlak médií a sociálních sítí. „Trvalo mi opravdu dlouho, než mi došlo, jak pokřivené moje vnímání sebe sama je. Začala jsem uvažovat o tom, proč je rozměrům a vzhledu těla obecně přikládán tak zásadní význam. A proč je tak těžké na tenhle výklad reality nepřistoupit,“ říká Ridina Ahmedová. „Podcast Sádlo je mojí osobní výzvou k diskuzi, ke vzájemnému naslouchání a ohleduplnosti vůči ostatním.“

Sádlo

Poslechněte si, jaká témata od 21. ledna otevře série, do které se přes veřejnou výzvu anonymně zapojily desítky dívek a žen. „Napsala jsem, že hledám ženy, které by byly ochotné mluvit o tom, jak do jejich životů zasáhlo to, že podle svého okolí měly na těle nesprávné množství sádla. Byla jsem zaskočená lavinou odpovědí. Ozvaly se mi desítky žen připravených vyprávět svoje zážitky a příběhy,“ popisuje Ridina Ahmedová. Poslechněte si víc v teaseru k podcastové sérii Sádlo.

Pocastovou sérii Sádlo poslouchejte na Radiu Wave od 21. ledna 2021. Každý čtvrtek přistane nový díl na webu wave.cz/sadlo, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Ridina Ahmedová, autorka podcastové řady Sádlo

O autorce

Ridina Ahmedová je zpěvačka, hudebnice a performerka, máma tří dětí, majitelka kocoura, milovnice barevného oblečení, kaváren a procházek krajinou. Má slabost pro výzvy všeho druhu, zvlášť ty, které člověka trošku lekají. O to je to pak větší jízda!

Na podcastovou sérii Sádlo volně navazuje divadelní performance Sádlo, která bude mít premiéru v červnu 2021 v Paláci Akropolis, a také osvětová kampaň Moje tělo je moje, plánovaná na podzim 2021. V plánu je také kniha Sádlo složená z příběhů a fotografií. Pokud chcete sdílet své zkušenosti nebo se zapojit jinak, ozvěte se autorce na mail sadlo@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka