Osmá míle v TO DA BEAT YO!! č. 14

15. duben 2003

Věc známá, diskutovaná, hraná, na ulici probíraná, ve školách zmiňovaná, na internetu omílaná, popularitou už trochu únavná, přesto však velmi atuální. Film 8 Mile, v českém překladu jako Osmá míle vtrhl do kin po celém světě a od Mosambiku až po Aljašku představil hip-hop.

Samozřejmě že důvod, proč si lidé od Mosambiku až po Aljašku koupili lístek byl ten, vidět zářivého Eminema. Hvězdu populárního nebe, drzého provokatéra. S čím že se vlastně představil. A do kina se řítí lidé úplně všichni, ti co ho mají rádi, i ti co ho nesnáší, aby si svůj názor potvrdili. Do kina se řítí i lidé z hip-hopové scény s obavami, co tento film může způsobit v té její undergroundové skořápce, pod kterou se snaží ukrývat své vlastní zdroje. A do kina se řítí i lidé, kterým vlastně hip-hop nic neříká, zvědaví jak tento směšný pokus nějakého blbého bílého provokatéra může jen filmařsky dopadnout. Do kina se prostě hrnou všichni a film 8 Mile jde na dračku a trhá rekordy. V domovských Státech se první den prodeje filmu na DVD prodalo kopií za 40 milionů dolarů, nyní už okolo 130. U nás se na 8 Mile šlo o víkendu premiéry 22. a 23. března 20 tisíc lidí. Čísla jako by zešílely a ciferníky se stále protáčejí. Ale teď k filmu jako takovému. Spousta z vás ho už možná viděla, někdo se na něj teprve chystá, další třeba vůbec nechce. Ale já jsem na něm byl.

00126495.jpeg

*******

Vzpomínám si, je tomu už dost let, jak jsem šel jednou kolem lounského kina Svět a z jeho útrob na mě vyskákali malí kluci pokoušející se vykopávat nohy, udeřit své kamarády loktem, přitom všem s výkřiky jako "háááj" nebo "neháááj". V opravdovém strachu jsem ještě před útěkem stačil zaznamenat, na čem že to vlastně byli. Karate Kid. Aight!

No dobře, no. Dneska když jsem vycházel z multikina (odpanil jsem tak svojí averzi), cítil jsem se podobně. Jak já osobně, tak především i ostatní lidé, viděl jsem to na nich. Všichni chtěli dávat freestyle battly, být nejlepší ve svém městě, brát svoji holku v továrně u lisu na stojáka, tak aby už nikdy s nikým nezatočila, mrcha, vycházet se svou matkou a malinkou roztomilou sestřičkou, všichni chtěli žít život chudáka z detroitské čtvrti, všichni chtěli být běloši mezi hromadou neúprosných negrů, všichni chtěli natočit demo pro MCA a začít tak svou hvězdnou kariéru. Všichni chtěli být jako Eminem ve filmu 8 Mile.

00126497.jpeg

Karate Kid či jemu podobné demence, ale i jakýkoliv jiný film například o sportovní hvězdě, nese podobnou dojemně přeidelizovanou dějovou linku - po velkém ublížení se celý film trénuje a sbírají síly k tomu rozdrtit v závěru svého úhlavního nepřítele, přitom všem si zachovat pověst toho neskutečného dobráka. Ani 8 Mile, film, který napsal scénarista Scott Silver pro Eminema není jiný. Em v něm vlastně alibizuje začátek své kariéry, jak to asi dobově za jeho mladých let mohlo v Detroitu vypadat. Jak se potlouká s bandou 313 (jestli chceš, můžeš v tom vidět D-12) a chce být nejlepší. Zatímco však ostatní jen pro slávu, buchty a prachy, Ema k tomu ženou sociální důvody. Film ho vynáší na světlo jako třináctého apoštola a vy pomalu zapomínáte na čtyři roky demencí, co na světě vyhaluzoval. Necháte se unášet dojemnou linkou, která končí sladkým dobráckým vítězným gestem, kdy Eminem potom, co vyhrál v Detroitu místní battle, jde do práce, protože má noční.

00126498.jpeg

Tam, kde jde o bojové umění či jiný sport, jde tady o rap a život v černošských čtvrtí. Místo boxerských rukavic jsou tu v ringu určující, ale stejně bolavé battle rýmy a Eminem to všem nasolí. Lítá tu spousta sprostých hlášek, gangy se bijí, holky zneuctívají, každý chce být v drsném životě real. Em, který tu nosí jméno Bunny Rabbit, má zchátralou mámu (v podobě klenotu hollywoodské hvězdy Kim Basinger), která je ale především mámou špatnou. Pro malou dcerku Lily tak zůstává dobrým vzorem pro život pouze Rabbit. V partě se vyvádějí kraviny, ono "gansta" však končí do vytažení kvéru, a tak se jen huláká a touží po slávě.

00126510.jpeg

Filmově je tento smínek režiséra Curtise Hansona velmi jednoduchý, spíše takovou oddechovou komerční záležitostí, které se však nedá odepřít jistá nerozbřidlost celku, ten zůstal po kopě s tím, jak to může asi v tamních čtvrtí fungovat. Technicky se tento snímek nijak "nepředvádí", což není k zachování reálních situací na škodu. Jak už jsem několikrát nastínil, prim tu hraje naivní děj, po dlouhé propasti pak může být náladotvorným prvkem hudba. A ta Vás svou pravidelnou zatěžkanou rytmičností, tak jak to hip hop jen umí, může příjemně naladit. Film má také příjemné ponuré barvy. A jak tu tak diktuje příběh, nezbývá vám než se podřídit a z brát si z tohoto snímku jeho první plán. Můžete se bavit, i když vám to nepoví nic jiného. Můžete odejít, nebo se škodolibě bavit. Hledat nic nemusíte. Rabbitův život je jakýsi obraz dobrého člověka. Co si budeme říkat, ať se hlavní postava jmenuje jakkoli, vy v ní vidíte stejně jen a jen Eminema, kontroverzní pop hvězdu dneška. Hlášky o tom jak "své věci bude dělat tak, jak chce jen on sám. Jak se nedá potopit vlivem cizích lidí. O tom, jak zůstane dobrým", to vše nám přeci k němu sedí. A i když je to zřejmě jen další kalkul jeho závratné kariéry, musí se nechat, že po hiphopové stránce a prezentaci této kultury je film velmi zajímavý, vhodný k tomu ho vidět a respektovat.

00126499.jpeg

Tak především, scény na freestyle battlech jsou naprosto vychytaný. Nejenže tu proudí klasika starých let (Mobb Deep, Method Man, Naughty By Nature, Pharcyde, Cypress Hill, Group Home, atd.), ale je tu spousta opravdových situací. A máte radost, když vidíte ty freestyly plné bodavých jehel. Působí dokonce jako doopravdické freestyly přímo z natáčení, navíc jsou i dobře přeloženy do českých rýmů, což vás udrží v tempu s originálem a orientujete se. Nevím, kdo film překládal, ale hlášky jako "vypadáš jako Snoop Dogg v kozačkách" jsou zábavný a hiphoperské srdce skáče. Je tu spousta slangu, tady titulky vždycky sledovat nemusíte (dabing by tento snímek potopil, čekat na videopůjčovny se nevyplatí). Pobaví vás i typ z fabriky, o pauzu frýstajlující X-Zibit. Je to v podstatě, když zkousnete tu naivní dějovou linku, první stoprocentní hiphopový film. A to je u takovéhoto komerčního kusu, který proleze Čechy i Kambodžu, skvělé. Dá se říct, že je to skvělá reklama na hip hop. Ale nemusíme zoufat, je mnohem pravdivější, než hodinové vysílání přiblblých klipů. Tady je vidět důvod, euforie, životní styl a myšlenka. To je to, čím je po hiphopové stránce film tím nejpříkladnějším. A přestože u toho osmkrát prokroutíte hlavu s povzdychem "ach jo", vychází z totoho snímku Eminem nakonec i herecky velmi zdatně a stává se hrdinou večera. (O rapu nemluvě, ten má doopravdy krutý). 8 Mile je film nejen o Eminemovi, který by se v českém překladu mohl jmenovat snad jen Mirek Dušín, ale 8 Mile je také o hip hopu. Věřím, že to do scény po celém světě přivede mraky mladičkých ještě nezaškatulkovaných lidí, kteří jsou ale díky tomuto filmu na dobré cestě se v této kultuře najít. Em si napraví reputaci a ještě víc zbohatne, ale co, za tenhle film mu přece jen díky.

*******

00126500.jpeg

Soundtrack, který k filmu 8 Mile vyšel, není až na titulní skladbu "Loose Your Self" nijak zajímavý. Mnohem zajímavější tedy zůstává album s názvem "More Music From 8 Mile", kompilace hitů z 95' roku, které se ve filmu objevily. Vraťme se ale zpět k pecce "Loose Your Self", s tou Eminem vyhrál Oscara za nejlepší píseň k filmu, což je například v konkurenci U2 hodnotné ocenění. Pojďme si ale poslechnout samotnou hvězdu, co k filmu 8 Mile říká. Ema mele maso, ale Eminem mele co?

00126504.jpeg

Tady jsou ukázky skladeb, které ve vysílání zazněly, ve formátu mp3. První je Eminemova hitovka ze Soundtracku 8 Mile a další dvě skladbičky jsou právě ze zmiňovaného výběru "More Music From 8 Mile".

autor: K-Hill
Spustit audio