Ostuda nebo chlouba? Chodit na psychoterapii je nová zpověď

20. leden 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly Vendulu, která je nejen majitelkou párového profilu na Facebooku, ale i adiktoložkou a psychoterapeutkou. S ní si povídaly o tom, jestli je terapie ostuda nebo chlouba.

Ivana začala historkou o tom, že ji hrozně iritovala její terapeutka, u které za šílené peníze trpěla hodinu zlostí na psychoterapeutickém lůžku. Následovala pak další traumatická vzpomínka na terapeuta s fakeovou luxusní šálou, kterému od tohoto prozření, že nemá na opravdovou, Ivana už nemohla věřit. Zuzana si přisadila, že naschvál hledala terapeuta, který není takzvaně její typ, aby se do něj nezamilovala, což by se jinak zcela jistě stalo. A pak už přišla na řadu Vendula.

Vendula se rozhovořila o tom, jak ji tu a tam balí mladiství klienti nebo se ji občas snaží uplácet dárky. Buchty se jí ptaly na to, jestli ji netrýzní, že zajímavé historky ze života psychoporadkyně nemůže ventilovat dál, nebo jestli se nebojí, že ji klienti můžou prostě nenávidět.

Zuzanu jakožto hamounku samozřejmě zajímalo, kolik stojí hodina terapie a jestli je to skutečně hodina, nebo jen oslintaných 45 minut. Ivana se nato pochlubila, že chodí dokonce na terapii v délce 1,5 hodiny, a vážně upozornila na to, že tam nelze docházet jen proto, aby si to člověk odfajfkoval. 

Všechny tři ženy jakožto dcery doktorek si společně stěžovaly na to, že jejich mámy terapii devalvují jako berličku pro slabochy, kteří nezažili válku a skutečné drama. Nakonec se ale svorně shodly na tom, že je potřeba někomu vylít srdíčko – a klidně i výměnou za finance.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste sami, kdo trpí oidipovským komplexem i fobií z pavouků a kdo opravdu potřebuje pomoc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.