Pablo Otaola: Bilbao efekt není možné zopakovat

4. březen 2014

Pablo Otaola, vzděláním inženýr a urbanista, byl ředitelem organizace Bilbao Ria 2000 – a zásadním způsobem se tak podílel na transformaci města Bilbaa v 90. letech, v jejímž centru stála změna infrastruktury, a mediálně velmi známé Guggenheimovo muzeum od architekta Franka Gehryho. Pro tento proces se vžil mezinárodně známý název „Bilbao efekt“.

Ovšem to, co se ukázalo jako vhodná strategie pro Bilbao, nemusí, „respektive nemůže být vhodná strategie pro kohokoliv jiného“. Mluvili jsme tak především o podmínkách a spolupráci, které byly nezbytné k jejich úspěchu – ty totiž mohou být mezinárodně platné.

Pablo Otaola přijel do Prahy na pozvání Aspen Institutu a setkal se s představiteli města. Vystoupil rovněž jako host na Foru 2000 v panelu zaměřeném na transformaci měst.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.