Panenské plameny v Echu: náš debut vzniknul lusknutím prstu

29. červen 2018

„To se nedá plánovat,“ říkají členové debutujícího tria Panenské plameny o svém vzniku. „My jsme na sebe víceméně zbyli,“ dodávají s tím, že kolem kopřivnického labelu Piper Records sdružená kapela dostala pod jednu střechu hudebníky s minulostí ve spolcích jako Milano, Planety nebo Murky Ajar.

Jejich první LP Poníčky patří k nejsilnějším deskám letošního jara a vznikalo podobně spontánně jako cokoliv jiného kolem Panenských plamenů. „Úmyslem bylo mít co nejblbější název, který neznamená vůbec nic,“ říká textař a kytarista Michal Kudělka, přičemž ale zvolené jméno dobře odráží poetiku i energii kapely. Poníčky otevírá sampl Ivana Mládka – a pak už se živelná deska těžko dostává z hlavy. Místy kabaretní, jindy poučené tíhami života, Poníčky vcelku zřetelně akcentují, že trocha bláznění je rozhodně životu prospěšnější než takzvaný zdravý rozum.

Sama kapela zmiňuje vliv 90. let i prostředí Beskyd a právě tam tematicky zamíří snad ještě letos na plánovaném EP. Poníčky jsou už k dostání digitálně i na černém vinylu.

Playlist:
Panenské plameny – Tanečník
Cows – Mine
Primal Scream – When the Bomb Drops
Dežo Ursiny – Nové dieťa
Panenské plameny – Tressage
Gil Scott-Heron – I'm New Here
The Replacements – I'm Not Sayin'
Aphex Twin – Logon-Rock Witch
The Velvet Underground – I'm Waiting for the Man

autor: Viktor Palák
Spustit audio