Patologický vztah: Ženu se do záhuby?

2. únor 2012

Když se zamilujeme, je to krásné. Když už jsme ale s partnerem déle, na povrch vyplouvají různé jeho (i naše) chyby.

Některé láskyplně přehlížíme, jiné nás zlobí. Některé chyby, nebo asi spíše osobnostní rysy, mohou přerůst do takových extrémů, kdy se z běžného vztahu stává vztah patologický, který nám může škodit.

Je těžké žít s mocipánem, pro kterého jste jen zajišťovatelkou domácího servisu, a který vás několik let sráží, aby bylo zřejmé, kdo v rodině vládne. Stejně tak je těžké žít se všehomanažerkou, pro kterou jste jen korespondentem, který vyplní určité potřeby, ale na jehož potřeby se rozhodně nehledí. Je bláhové být snílkem, který od manželství očekává, že bude vždy šťastné, spokojené, bohaté a obdařené všemi radostmi života. Jak se asi žije dětem v rodině obchodníků se zásluhami, pro které je investice do rodiny spíše okrajovou záležitostí a pakliže k ní dojde, je třeba ji patřičně oceňovat a zároveň se vymezovat ve smyslu „já už dal dost, už nic investovat nebudu“.

O těchto, ale i o dalších typech patologických vztahů (čekatelky na muže s příslibem, fluktuanti, rodiče a děti aj.)jsem si povídala s klinickou psycholožkou, psychoterapeutkou a rodinnou poradkyní PhDr. Magdalenou Frouzovou.

Všechny uvedené kategorie, ač jsou genderově na první pohled nekorektní, mohou být prožívány ve vztazích i opačně, co se týče rozdělení rolí mezi mužem a ženou. A to, že se o nich v tomto rozhovoru hovoří jako o patologických vztazích, neznamená, že v nich nemohou být lidé šťastni, že nemůže jít o harmonické vztahy. Je třeba mít na paměti, že uvedené vztahy mohou být rizikovější, zejména je-li zmíněná kategorie naplňována extrémně.

PhDr. Magdalena Frouzová
Klinická psycholožka (atestace), manželská a předmanželská poradkyně (od roku 1995), psychoterapeutka (od roku 1998), supervizorka (od roku 2003) a adiktoložka (od roku 2010). Vede nestátní ambulantní zdravotnické pracoviště Institut pro výzkum rodiny (IVR).

Odkazy:
Institut pro výzkum rodiny
Adresář Poraden pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v ČR (PDF)

Poslechněte si také:
Diagnóza F: Máme smůlu na partnery?
Diagnóza F: Nevěra. Když jsou na vztah 3 a více.
Diagnóza F: Rozvod není problém?

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka