Patrick Chauvel o Vietnamu a válečné fotce

26. září 2011

Legendární válečný fotograf, držitel ceny World Press Photo a autor úspěšné knihy Válečný reportér Patrick Chauvel vypráví ve své nové knize Apač, který chtěl být orlem strhující příběh o přátelství s Apačem Sky Eyes, elitním zabijákem a stopařem speciálních amerických jednotek tzv. LURPS.

Vietnamský syndrom prožitý v Paříži, válka v Libyi, filmové vzory z americké „vietnamské filmografie“ a přezdívka Vlk, to jsou jen některá z témat, na která jsme se ptali tohoto charismatického fotografa v rozhovoru v Odpolední session. Poslechněte si záznam živého vysílání.

Patrick Chauvel je francouzský válečný fotograf. Narodil se v roce 1949. V 18 letech jako nezávislý reportér odjel do válečné zóny mezi Izraelem a Koaličními vojsky za tzv. šestidenní války. Ten samý rok se účastnil vojenského konfliktu ve Vietnamu. Fotografoval konflikty např. v Libanonu, Panamě a Kambodži. Pracoval pro Newsweek, Time, Magazine Life, Paris Match a agenturu Sygma a získal za svou práci ocenění World Press Foto. Podílel se na několika dokumentárních filmech. Říká o sobě, že ani tváří v tvář hrůzám války nikdy neplakal.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.