Petr Doubravský Na Hradě: Radikální lásku! Jako prezident oslovím to lepší v lidech

4. leden 2023

„Budu prezidentem, který spojuje tím, že pojmenovává konflikty,“ říká aktivista a student environmentálních studií Petr Doubravský. Radio Wave oslovilo čtyři osobností do 30 let, aby se v podcastu Na Hradě vžily do role nově zvolené hlavy státu.

„Abych tu funkci zvládnul dobře vykonávat, musí v práci panovat přátelská atmosféra, říká Petr s tím, že by se po nástupu do prezidentského úřadu chtěl nejdříve seznámit se všemi, kteří na Hradě pracují. O změně image neuvažuje, chce zůstat sám sebou i v ostře sledované pozici. „Trochu se mi příčí markeťácké modelování politiků a političek, takže ode mě nemůžete čekat žádné výrazné změny.

Na Hradě je minisérie vysílaná u příležitosti volby prezidenta České republiky v roce 2023. Čtyři mladé osobnosti veřejného dění se v ní vžijí do role nově zvoleného prezidenta nebo prezidentky. Markéta Vozková přemýšlí o tom, jak má hlava státu vystupovat, ovlivňovat veřejné dění nebo řešit konflikty. Součástí každé epizody je i prezidentský kvíz.

„Pokud prezident projevuje opak nenávisti, něco jako radikální lásku, hovoří k lepší stránce lidí, myslí si Petr a zdůrazňuje, že hlava státu by se měla snažit vysvětlovat, proč se někteří lidé ocitají v těžkých situacích. „Důležité je zastat se slabších lidí ať už fyzickou přítomností, nebo různými gesty, které může prezident udělat.“

„Je stále více zřejmé, že naší přírodě a krajině se nedaří nejlépe. Celý svět i Českou republiku čeká transformace, na jejímž konci budeme fungovat ve větší harmonii s přírodou a hrozba představovaná změnami klimatu odezní. Musíme se postarat o to, aby tato transformace nenechala nikoho na druhé koleji,“ říká v prezidentském projevu Petr Doubravský, spoluzakladatel Fridays For Future ČR, člen platformy pro sociálně-ekologickou transformaci re-set a student environmentálních studií na Masarykově univerzitě.

Celý projev si poslechněte ve třetím díle podcastové minisérie Na Hradě. Vysíláme ji od pondělí 2. ledna denně v 11:20. Poslouchejte kdykoli na webu Radia Wave, v aplikaci mujRozhlas nebo dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka