Vi Huyen Tranová Na Hradě: První žena s vietnamskými kořeny v čele státu, to je výzva

5. leden 2023

„Ve společenských změnách vidím obrovský potenciál k progresivitě,“ říká Vi Huyen Tranová, další ze čtyř osobností ve věku do 30 let, které se v podcastu Na Hradě vžily do role nově zvolené hlavy státu. Radio Wave podcastovou sérií Na Hradě zapojuje do úvah o roli a odpovědnosti prezidenta nebo prezidentky mladou generaci, která kandidovat nemůže, ale volí a od hlavy státu má svá očekávání. Jak má hlava státu Česko reprezentovat a jaká témata otevírat?

„Myslím, že je důležité, že vyhrála žena. To značí, že naše země trochu dospěla, co se týče feminismu nebo rovnoprávnosti genderů a lidí obecně, odpovídá Vi na otázku, jaký význam má rozhodnutí voličů a voliček poslat na Hrad poprvé v historii České republiky ženu.

Na Hradě je minisérie vysílaná u příležitosti volby prezidenta České republiky v roce 2023. Čtyři mladé osobnosti veřejného dění se v ní vžijí do role nově zvoleného prezidenta nebo prezidentky. Markéta Vozková přemýšlí o tom, jak má hlava státu vystupovat, ovlivňovat veřejné dění nebo řešit konflikty. Součástí každé epizody je i prezidentský kvíz.

Zároveň si myslí, že se její vietnamské kořeny mohou stát cílem nenávistných útoků: „Obávám se, jak bude vnímáno, že někdo, kdo pochází z menšinové skupiny, bude mít významnou reprezentativní roli, a že moje vietnamské kořeny budou podnětem k jednoduchým útokům,“ říká Vi.

„Rozhodně neplánuju přestat se svými kulturními aktivitami. Myslím, že je to nesmírně důležité pro duševní pohodu,“ usmívá se Vi. Hudba a tvorba může podle Vi být nápomocná i při práci prezidentky v komunikaci některých témat: „Vyrůstala jsem v bilingvním prostředí, takže pro mě slova někdy nabývají různých obsahů a hudba se svojí emocionální hodnotou je pro mě zásadní forma komunikace,“ vysvětluje Vi.

 „V osmdesátém druhém roce přišli moji rodiče do této země, protože v ní viděli naději. Naději na lepší život a lepší budoucnost. Byla jsem vychovaná k tichému pozorování a učení se – od české přírody, české kultury a češství samotného. Slibuji, že v tomto duchu budu činit veškerá svá rozhodnutí během příštích pěti let.“ Celý projev si poslechněte ve čtvrtém díle minisérie Na Hradě.

Podcastovou sérii Na Hradě vysíláme od pondělí 2. ledna denně v 11:20. Poslouchejte kdykoli na webu Radia Wave, v aplikaci mujRozhlas nebo dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.