Petr Winkler z projektu VIZDOM: Gramotnost v oblasti duševního zdraví je velmi nízká

27. květen 2019

„Včasné intervence jsou programy, které míří na lidi ve vysokém riziku závažného duševního onemocnění. Cílí na jejich včasnou identifikaci a léčbu. Směřují k tomu, aby nedošlo k případné hospitalizaci a vypadnutí ze vzdělávacího nebo pracovního procesu,“ říká Petr Winkler, garant projektu VIZDOM, z Národního ústavu duševního zdraví.

Projekt VIZDOM pomáhá zejména mladším pacientům v rozmezí 17 až 25 let. Psychotické onemocnění ovšem může propuknout v jakémkoli věku. Výraznou roli v něm může hrát traumatická zkušenost, u matek například porod dítěte. O pacienty se následně stará multidisciplinární tým, který zahrnuje psychologa či psychiatra, zdravotní sestru a sociálního pracovníka. Spolupracují také s odborníky z Dánska, Norska, Velké Británie nebo Švýcarska.

Petr Winkler

„Přibližně dvě třetiny lidí, kteří trpí psychotickým onemocněním, nedostávají žádnou odbornou péči. Lidé, kteří sami vyhledají pomoc, jsou v minoritě. Služba VIZDOM cílí právě na tento problém a jeho včasné rozeznání,“ říká Petr Winkler. V zahraničí se již potvrdila vysoká efektivnost dané služby. Pomáhá lidem včas vyhledat odbornou pomoc, v některých případech dokonce předejde nutnosti užívání léčiv nebo zhoršení stavu pacienta.

Musí pacient za služby projektu VIZDOM zaplatit? Co na vás prozradí dotazník na jejich webu? Poslechněte si celý rozhovor s garantem projektu Petrem Winklerem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.