Písničkářka Angel Olsen estetizuje samotu elektrickou kytarou

6. březen 2014

Folková zpěvačka Angel Olsen z Missouri se od předchozí nahrávky posunula o něco dál. Původně čistě akustické písničky doplňuje progresivnější elektrická kytara a další dva členové. Nová deska Burn Your Fire For No Witness je ale hlavně o samotě.

Život písničkářky Angel Olsen se posunul o kus dopředu, když se přestěhovala ze St. Louis do Chicaga. Větší město pro ni v tvorbě představovalo inspiraci. V roce 2011 vydala první EP Strange Cacti na kazetě u Bathetic Records – labelu jejího kamaráda. Debutová deska Half Way Home jí vyšla tamtéž o rok později a vyrovnávala se na ní se svým dětstvím. Koncem minulého roku ale přešla k větší indie značce Jagjaguwar, jejímž prostřednictvím vydali například Dinosaur Jr. svoji zatím poslední desku I Bet On Sky.

Druhá deska Burn Your Fire For No Witness je energičtější a progresivnější. Velkou zásluhu na tom má také fakt, že Olsen už nebyla ve studiu sama – doplnil ji basák Stewart Bronaugh a Josh Jaeger na bicí. S posledním jmenovaným pracovala v jedné chicagské kavárně, ovšem v opačné směně. Když dala výpověď, Josh si našel její debutovku a nacvičil k ní doprovod na bicí. Po nějaké době ji kontaktoval, přizval i svého kamaráda z jiného projektu Stewarta a ona se otevřela novým nápadům. Výrazně se na albu podepsal také producent John Congleton, který spolupracoval třeba se St. Vincent. Díky němu písničky nachází oporu v elektrické kytaře.

Smutné akustické písničky v duchu předchozích releasů zastupují skladby Iota, Windows, Dance Slow Decades nebo balada White Fire, která je středobodem nahrávky. Další linkou k formativním letům s Bathetic Records je ilustrátorka Kreh Mellick, jež vytvořila pro obě desky minimalistické covery. Elektrická kytara je nejvýraznější v manifestech samoty Forgiven/Forgotten a Hi-Five. Dříve čisté písničkářství oživuje a posouvá dál k alternativnímu rocku. Jak sama Olsen říká, chtěla dodat skladbám trochu víc energie. To samé se snaží dělat i se svým vokálem.

03071968.jpeg

Intimní texty utvrzující vás v letargii ale začínají být po první půlce dost jednotvárné. Tam, kde už obrazotvornost nic nezmůže, má vypomoct hlas plný melancholie. Ale ani to nestačí, aby písničky nesplývaly. I přesto je Burn Your Fire For No Witness velmi solidní deska. Snad se Angel Olsen nenechá pohltit hudebním průmyslem a pozorností, které se jí v současnosti dostává, a nezapomene na doby, kdy nahrávala v kuchyni. Pro server Nashville Scene v nedávném interview totiž řekla, že se v tom velkém světě začíná zabydlovat.

Hodnocení: 75 %
Angel Olsen – Burn Your Fire For No Witness (Jagjaguwar, 2014) 44 minut

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka