Pitva Břitvy: k čemu jsou rockové hudební ceny a kdo byl loni nejlepší?

3. červen 2020

Za „českými výročními rockovými cenami Břitva“ stojí od samého počátku jeden muž – Ladislav Oliva. Ten takzvanou „antianketu tvrděrockových publicistů“ organizuje už přes deset let a před několika dny vyhlásil bez větší pompy výsledky za rok 2019. A třetí díl Modelářů se věnuje právě jim – o čem jména oceněných vypovídají a mohou vůbec výsledky hudebních cen sdělovat něco zásadního?

Pokud souhrn vítězů všech početných kategorií o něčem vypovídá, pak zejména o skvělém roku pro hardcore a spřízněné žánry. Metal, tradiční bašta hlasujících v Břitvě, byl v roce 2019 spíše v ústraní, což je mimochodem ve vcelku výrazném kontrastu k nominovaným v rámci žánrové kategorie „spřízněných“ slovenských cen Radio_Head Awards.

Překvapivě se do jisté míry může jevit i jméno vítěze hlavní kategorie: album Kaviar Kavalier má blíže k popu než extrémnímu metalu, na druhou stranu za ním stojí ikonická osobnost Tomáše „Necrococka“ Kohouta, jinak člena neopominutelných Master's Hammer.

Ceny Břitva byly vyhlášeny jen prostřednictvím rozhlasového vysílání a následně v médiích, sám jejich pořadatel a skrutátor ale nezavrhuje možnost obnovit koncertní večery, stačí sehnat spřízněného pořadatele. Třeba se jím po poslechu Modelářů stanete právě vy.

K čemu jsou dobré rockové ceny Břitva? A koho ocenily za rok 2019? Poslouchejte Modeláře, kteří rozeberou to nejzajímavější z detailních výsledků.

Playlist:

Gattaca – Kódy, čísla, znaky
Kaviar Kavalier – Něco zlého se tu chystá
See You in Hell – Kult krve
Bahratal – Ježovina
Kritická situace – Morituri te salutant
Drutty – Tisíce koster
Postcards from Arkham – Spiritual Transcendence
Sweeps 04 – Kachny

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.