Plodná konfrontace až na krev, debutová deska Chat Pile suverénně útočí na sociální nespravedlnost

16. srpen 2022

Přijít zničehonic k nahrávce, která má potenciál smést vás za chůze a měnit staré pořádky, se nepoštěstí moc často. Debutové album God’s Country od americké kapely Chat Pile tyhle parametry má. Děsivá a mimořádně zběsilá deska vtahuje do podezřele povědomého světa. A není to hezký pohled. Leccos napoví už název kapely, ten je pojmenováním pro nerostnou haldu, tedy pro útvar, který odráží mnohdy necitlivé zásahy člověka do přírody, která se mu „odměňuje“ nežádoucí toxicitou.

Nepříjemná je i hudba krajanů Krallice, kapely, která s gustem setrvává ve špinavém undergroundu, odkud chrlí jednu znepokojivou nahrávku za druhou. Spletitá a zároveň přímočará je i poslední z nich – album Psychagogue, které si kapela vydala svépomocí. Hudba téhle kapely zřetelně vychází z metalových kořenů, jinak jsou ale Krallice díky spojení zastřené, mysteriózní nálady s něčím průrazně řezavým skutečným originálem.

Novou nahrávku chystají i kanadští Fucked Up, kteří v září vydají EP Oberon na hardcorovém labelu Tank Crimes Records, kde už vyšlo několik desek z jejich série hudebně reflektující čínský kalendář. I tentokrát si Fucked Up připravili něco speciálního, jak naznačuje první singl Strix.

Projev kapely, kterou mezitím opustil kytarista Ben Cook, je zde mnohem ostřejší a metaličtější než na jejich řadovkách. To podtrhuje i obal od Andreie Bouzikova, který je jinak dvorním malířem thrashmetalových kapel jako třeba Municipal Waste. Jak ale nakonec bude znít celá deska, se nechme překvapit!

Jací hosté se objeví na novince dua Petbrick? V čem spočívá kouzlo Fucked Up? A jak si stojí debut Chat Pile mezi deskami s ambicí měnit okolní svět? Modeláři vybírají to nejlepší ze současné hudby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.