Po největší explozi od velkého třesku vznikla černá díra na místě, kde by podle dat neměla být

9. září 2020

V květnu minulého roku byly v naší sluneční soustavě zaznamenány nejsilnější tlakové vlny, způsobené největším intergalaktickým výbuchem v časoprostoru od velkého třesku.

Během zlomku vteřiny se do vesmíru uvolnilo množství energie rovnající se jednomu kvadrilionu atomových bomb ve formě gravitačních vln. Cestovaly rychlostí světla a na Zemi se dostaly až sedm miliard let po detonaci.

Tlakové vlny odhalily detektory gravitačních vln LIGO v USA a VIRGO v Itálii. Vědci dospěli k závěru, že kataklyzma bylo výsledkem galaktické fúze, možná nejdramatičtější události ve vesmíru, kdy se každá ze dvou černých děr zachytila na oběžné dráze té druhé a pak se stočily do sebe.

„Pravděpodobně jde o největší explozi, o které ve vesmíru víme,“ řekl astronom Matthew Graham pro časopis National Geographic.

Galaktické fúze jsou známé a zaznamenané události, ale modely vědců naznačují, že tato konkrétní vytvořila dosud neznámý mezihvězdný objekt – černou díru 142krát větší, než je naše Slunce. Útvar vzniklý po nedávné explozi se navíc nachází na místě, kde by podle tradiční astrofyziky, založené na dosud pochopených mechanismech, jak se z hvězd stávají černé díry nebo supernovy, být neměl.

Během rozebírání této velkolepé události v astrofyzikální komunitě přinesl National Geographic rozhovor s členem týmu LIGO Christopherem Berrym. Ten poznamenal, že nedávná exploze a následné sloučení černé díry jsou podle dosud dostupných vědeckých modelů vlastně nemožné události, které ale otevírají zcela novou cestu výzkumu.

Spustit audio
  • Kalifornie plánuje omezit čas dětí na telefonech. Chce je zakázat ve školách

    20. červen 2024
    Dítě s telefonem

    Kalifornský guvernér se snaží omezit používání chytrých telefonů ve školách. Všímá si toho web The Verge. „Těším se na spolupráci se zákonodárci, kteří omezí používání chytrých telefonů během školního dne. Když jsou děti a dospívající ve škole, měli by se soustředit na studium – ⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ne na obrazovky,“ uvedl kalifornský guvernér Gavin Newsom.

    Newsom plánuje přijmout tato omezení do srpna, uvedl Politico. Kalifornie by se tak zařadila po bok států, které už přísná omezení používání chytrých telefonů ve školách zavedly. Web připomíná, že Kalifornie je nejlidnatějším státem v USA a domovem Silicon Valley.

    V celých Spojených státech podle Verge sílí snaha chránit děti před možnými škodami spojenými s chytrými telefony a sociálními médii –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od kyberšikany až po problémy se vzhledem. Zvyšují se také obavy z rozptýlení pozornosti žáků při používání telefonů během vyučování.

    V roce 2019 kalifornský guvernér Newsom podepsal zákon, který školským obvodům umožňuje omezit nebo zcela zakázat studentům používání chytrých telefonů ve škole. Newsom chce jít ještě dál s novou legislativou, která by zavedla celostátní limity.

    Newsom také v roce 2022 podepsal zákon, který nutí společnosti provozující sociální sítě zvýšit ochranu nezletilých uživatelů, včetně omezení množství údajů o mladých lidech, které shromažďují a prodávají.

    Hlavní hygienik Spojených států Vivek Murthy nedávno vydal v New York Times článek, ve kterém požaduje aby provozovatelé sociálních sítích na své platformy umístily varovný štítek. Ten by se podobal například varováním na tabákových výrobcích a stálo by na něm třeba, že „sociální média jsou spojena s významným poškozením duševního zdraví dospívajících“.

  • Z Ukrajiny se evakuovaly dvě běluhy. Velryby absolvovaly 3000 kilometrů dlouhou cestu do Španělska

    20. červen 2024
    Běluha

    Na Ukrajině se uskutečnila jedna z nejsložitějších záchranných akcí mořských savců v historii. Píše o ní list New York Times. Chovatelé zachránili dvojici běluh z poničeného Charkova na východě Ukrajiny a převezli je do největšího evropského akvária ve španělské Valencii.

    Vzhledem k tomu, že ruské bombardování Charkova v posledních týdnech zesílilo, přišla evakuace patnáctiletého samce Plombira a čtrnáctileté samice Mirandy právě včas, uvedli odborníci na mořské savce.

    „Kdyby pokračovali v Charkově, jejich šance na přežití by byly velmi malé,“ řekl Daniel Garcia-Párraga, ředitel zoologických operací Oceanogràfic de Valencia, který se podílel na záchraně.

    Přirozeným prostředím běluh je Arktida, a tak potřebují k přežití studenou vodu. Zničená elektrická síť v Charkově ale znamená, že se tamní akvárium muselo spoléhat na napájení z generátoru.

    Současně se v poslední době snížila strava velryb na polovinu. Běluhy denně sní až 132 kilogramů olihní, sleďů, makrel a dalších čerstvých ryb. Kvůli nedostatku ukrajinští ošetřovatelé dokonce zvažovali použití vyřazených ryb z restaurací a trhů. Výbuchy se navíc čím dál víc blížily akváriu.

    Běluhy se tak vydaly na 36 hodinovou cestu dlouhou asi 3000 kilometrů. Tým celou cestu musel velryby neustále monitorovat a udržovat vodu v nádržích v rozmezí 22-24 stupňů Celsia.

    „Velmi jsme se soustředili na zvířata,“ řekl doktor Garcia-Párraga. Stejně tak ho ale dojala starostlivost, kterou viděl u Ukrajinců, kteří evakuaci pomohli uskutečnit. I když se sami potýkají s traumatem ze ztráty přátel a blízkých, projevují podle něj hluboký soucit se zvířaty.

  • Nový zákon by dovolil skenování v soukromých zprávách. EU tak chce předcházet dětské pornografii

    20. červen 2024
    Zprávy

    Státy EU se dnes měly zabývat zákonem, který má předcházet zneužívání dětí. Součástí návrhu je ale opatření, které by dovolilo skenování soukromých konverzací, a to i těch šifrovaných. Informuje o tom list The Verge. Česká vláda k návrhu vydala „neutrální postoj“.

    Zákon, poprvé představený v roce 2022, by zavedl systém, který by kontroloval všechny vaše digitální zprávy, včetně sdílených obrázků, videí a odkazů. Každá internetová služba, která je povinna tuto monitorovací technologii nainstalovat, by rovněž musela požádat o povolení ke skenování vašich zpráv. Pokud nebudete souhlasit, nebudete moci sdílet obrázky nebo webové adresy.

    Několik organizací, včetně Electronic Frontier Foundation, Center for Democracy & Technology a Mozilly, už podepsalo společné prohlášení, v němž vyzývají EU, aby odmítla návrhy, které zahrnují skenování obsahu uživatelů.

    Česká vláda k případu na jednání Rady Evropské unie k případu vydá neutrální postoj, protože „usiluje o řádnou legislativní úpravu boje proti pohlavnímu zneužívání dětí,“ jak stojí v prohlášení českého kabinetu.

    V dokumentu, od české vlády se také uvádí, že se Česko snažilo najít rovnováhu mezi vysokou ochranou dětí na internetu a právy legitimních uživatelů online služeb na soukromí.  To se ale nepodařilo, a vláda proto schválila, aby se Česká republika na jednání Výboru stálých zástupců (COREPER II) z těchto důvodů zdržela.

    Podle německého poslance Evropského parlamentu Patricka Breyera zastánci kontroly chatů nyní hodlají k prosazení návrhu využít období po evropských volbách, „během kterého je pozornost veřejnosti menší a nový Evropský parlament ještě není ustavený“.

    Pokud legislativa získá podporu, budou zahájena jednání mezi Evropským parlamentem, Radou EU a Komisí o konečné podobě zákona. Ale i když bude zákon schválen vládami EU, mohou mít zastánci kontroly chatu stále problémy s jeho prosazením. Průzkum, který loni provedla skupina European Digital Rights (EDRi), naznačil, že 66 procent mladých lidí v EU nesouhlasí s politikou umožňující poskytovatelům internetu skenovat jejich zprávy. Návrh nakonec Belgické předsednictví Rady EU stáhlo, protože neměl dostatečnou podporu.

  • Thajsko jako první země jihovýchodní Asie schválilo sňatky stejnopohlavních párů

    19. červen 2024
    LGBT, vlajka, ilustrační

    Thajský Senát v úterý drtivou většinou schválil návrh zákona, který legalizuje manželství stejnopohlavních párů. Po tom, co zákon podepíše král, se země stane první v jihovýchodní Asii, která takový zákon přijme. 

    Thajsko připravovalo zákon o rovnosti manželství víc než deset let, informuje agentura AP. Zdržely ho hlavně politické změny a různé představy o tom, jakou by měl mít podobu. Thajská společnost podle agentury AP totiž vyznává převážně konzervativní hodnoty a členové queer komunity dodnes tvrdí, že se v zemi setkávají s diskriminací.

    Podle nově schváleného návrhu mají být ve stávajícím zákoně o manželství nahrazena slova jako „muž, žena, manžel či manželka“ za genderově neutrální pojmy. Queer páry by taky měly získat stejná práva, jaká mají páry heterosexuální.

    Thajsko se po Tchaj-wanu a Nepálu stane třetím místem v Asii, kde budou sňatky osob stejného pohlaví povoleny. Schválení návrhu zákona v thajském parlamentu znamená podle agentury Reuters významný krok k upevnění pozice Thajska jako jedné z nejliberálnějších společností v Asii v otázce práv osob komunity LGBT+. Thajsko je již dlouho vyhledávanou destinací pro páry stejného pohlaví s živou LGBT+ scénou pro místní i cizince a cílenými kampaněmi na přilákání cestovatelů z této komunity.

    Ve světě umožňuje sňatky osob téhož pohlaví kromě Thajska dalších 37 zemí. Vůbec první zemí, která umožnila sňatky homosexuálních párů, se v roce 2001 stalo Nizozemsko. Prvenství v Asii pak v roce 2019 získal Tchaj-wan.

  • Extrémní teploty jsou tady. Ohrožují Amazonii i olympiádu. Výstrahy platí pro desítky milionů lidí

    19. červen 2024
    Vysychající jezero na ostrově Šrí Lanka

    Tento týden v USA platí výstraha před vedry pro víc než 70 milionů lidí. V některých oblastech se očekávají extrémní teploty až 41 °C. I Evropu vlny veder letos zasáhly dřív, než kdy jindy. 

    Podle vědců jsou mnohé extrémní projevy počasí v důsledku změny klimatu stále častější a intenzivnější. Na některých místech v Evropě meteorologové zaznamenali teploty o 10 °C vyšší než je sezónní průměr. V Itálii vydalo ministerstvo zdravotnictví před velkým vedrem varování. Na Sicílii a Sardinii teploty totiž stoupají až ke 44 °C. V Paříži se zase organizátoři obávají o zdraví sportovců během olympijských her. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

    Vedra ale zapříčiňují i silné bouřky a následné záplavy. S každým nárůstem průměrné teploty o 1 stupeň Celsia se v atmosféře udrží přibližně o 7 procent víc vlhkosti. To může mít za následek větší množství kapek na menší ploše. Podle klimatického orgánu OSN jsou přívalové deště v důsledku lidské činnosti ve většině pevninských oblastí celosvětově častější a intenzivnější. Například v květnu 2024 zažila jižní Brazílie silné deště, které vedly k rozsáhlým záplavám a vyhnaly z domovů asi 150 000 lidí.

    S vlny veder souvisí i větší sucho. Oteplování způsobené člověkem například v roce 2023 způsobilo nejhoršího období sucha v amazonském deštném pralese za poslední půl století. Podle Světového meteorologického úřadu (World Weather Attribution) změna klimatu pravděpodobnost suchých období zvýšila nejméně stokrát, jak informoval web Euronews.

    Podle klimatického orgánu OSN změna klimatu zvyšuje i pravděpodobnost vzniku potřebných povětrnostních podmínek pro šíření požárů. Extrémní a dlouhotrvající horko vysušuje půdu a vegetaci.

  • Energetická náročnost umělé inteligence zatěžuje klima. Potřebujeme ekologickou rovnováhu AI

    18. červen 2024
    Umělá inteligence ilustrační foto

    Umělá inteligence ohrožuje životní prostředí. Důvodem je energetická náročnost strojového učení a dopady na klima. Zvyšuje se i spotřeba zdrojů v datových centrech, která tyto systémy provozují. Uvádí to experti oslovení ČTK.

    „Umělá inteligence v podobě jazykových modelů funguje jinak než jiné počítačové programy. Když dáte stejný příkaz namísto vyhledávače do jazykového modelu jako ChatGPT, tak podle některých propočtů je to více než třicetinásobně větší výpočetní výkon, což odpovídá větší spotřebě energie,“ říká Juraj Hvorecký z Centra pro environmentální a technologickou etiku.

    Data ze serveru Statista ukazují, že technologie sloužící k testování jazykových modelů jsou velmi náročné na spotřebu elektrické energie. Například datacentra americké společnosti Google i přes snahu o energetické úspory v roce 2022 zkonzumovaly 22,29 terawatthodin. To je ekvivalent třetiny spotřeby České republiky.

    Podle expertů může umělá inteligence přinést i řadu pozitivních změn. Podle zakladatele společnosti Anafra je umělá inteligence efektivní například v řízení energií nebo v zemědělství, kde pomocí dronů monitoruje půdu a plodiny. Poslouží i při prevenci přírodních katastrof.

    „Umělá inteligence nabízí mnoho výhod pro zlepšení efektivity i ochranu životního prostředí, ale přináší také významné výzvy a je zjevné, že vyvážení pozitivních a negativních dopadů AI je klíčové pro udržení ekologické rovnováhy,“ uvedl zakladatel IT společnosti.

  • Tinder pro včelaře. Vídeň spustila seznamovací aplikaci, která propojí včelaře se zemědělci

    18. červen 2024
    Včely

    Vídeň spustila novou online platformu, jejímž cílem je rychle, bezplatně a s minimem administrativy propojit včelaře se zemědělci. Včelaři tak budou moct zamířit se svým včelstvem na plochu vhodnou k opylování. Z opylování profitují jak zemědělci, tak Vídeňané, kteří získají kvalitní med. Všímá si toho server Enviweb.

    Nedostatek kvalitních kvetoucích ploch je pro vídeňské včelaře problém. Zemědělci zase projevili zájem o opylování svých plodin. Spojit včelaře a zemědělce má takzvaná burza včelí turistiky Bienenwanderbörse, která začala v hlavním městě Rakouska fungovat na jaře.

    „Jsme rádi, že se nám podařilo přivést do Vídně burzu včelí turistiky. Tato služba nejen zajišťuje, že si spotřebitelé mohou vychutnat vynikající vídeňský med, ale má také nesmírně pozitivní dopad na životní prostředí,“ uvedl radní pro klima a životní prostředí Jürgen Czernohorszky.

    Platforma chce pomoci více než sedmi stovkám aktivních vídeňských včelařů. Enviweb píše, že chov včel ve více než dvoumilionové metropoli není snadný. Do přirozeného prostředí včel zasahuje doprava, průmysl i výstavba bytů. Službu iniciovala Zemědělská komora Dolního a Horního Rakouska.

  • Scooter Braun, kvůli kterému Taylor Swift znovu natočila šest alb, odchází z hudebního managementu

    18. červen 2024
    Scooter Braun

    Novým šéfem americké divize jihokorejské zábavní společnosti Hybe se stane bývalý americký hudební manažer Scooter Braun. Dlouholetý manažer americké zpěvačky Ariany Grande nebo kanadského zpěváka Justina Biebera se nechvalně proslavil sporem o autorství nahrávek hudebnice Taylor Swift. Informuje o tom web Pitchfork.

    „Dvacet tři let, tak dlouho jsem byl hudebním manažerem. Viděl jsem profesně růst jedny z nejtalentovanějších lidí v hudebním průmyslu, které svět kdy viděl. Teď chci být ale především otcem, poté CEO Hybe America a už nikdy manažerem,“ uvedl Braun na Instagramu.

    Podle amerického serveru Hollywood Reporter je Braun mocnou, ale polarizující osobností. Proslavil se jako manažer Justina Biebera, kterému pomohl vybudovat kariéru. Díky svých manažerským schopnostem se poté dostal k hvězdám jako Ariana Grande, J Balvin nebo Demi Lovato.

    Braun se dostal do zájmu médií zejména kvůli sporu s Taylor Swift. V roce 2019 Braun odkoupil bývalé vydavatelství Big Machine Records a stal se tak majitelem práv k prvním šesti deskám americké zpěvačky. Swift je kvůli tomu znovu nahrála a vydala pod hlavičkou jiného vydavatelství.

    Loni s Braunem většina hudebních hvězd ukončila spolupráci, připomíná Pitchfork.

  • Radio Wave i letos bodovalo v anketě Podcast roku. V top 5 se umístil podcast Balanc

    17. červen 2024
    Moderátor pořadu Balanc Petr Bouška

    Podcasty Českého rozhlasu opět uspěly v posluchačské anketě Podcast roku. Nejvíc hlasů od posluchačů a posluchaček získal stejně jako loni podcast Kriminálka. Pořad Host Lucie Výborné vyhrál v kategorii Talk show a Vinohradská 12 obsadila druhé místo v kategorií Zpravodajství a publicistika.

    V letošním šestém ročníku ankety hlasovalo přes sto tisíc lidí. I podcasty Radia Wave zaznamenaly úspěch. Vysoký počet hlasů získala zábavná talk show Buchty. Na páté příčce v kategorii Životní styl a zdraví se umístil seberozvojový podcast Balanc moderátora Petra Boušky.

    Podcast Kriminálka uspěl hned ve dvou kategoriích. Získal 1. místo ve veřejnoprávní kategorii a zároveň obsadil 3. příčku v kategorii true crime, která je v současnosti mezi posluchači velmi populární. „Vážím si věrnosti fanoušků a beru jejich hlasy hlavně jako ocenění práce všech těch skvělých detektivů, vyšetřovatelů, soudních lékařů, státních zástupců a mnoha dalších, kteří se zločinem u nás bojují s takovým zápalem a obětavostí,“ uvedl autor podcastu Mirek Vaňura.

    Podcast Českého rozhlasu Radiožurnál Host Lucie Výborné dokázal obhájit loňské první místo v kategorii Talk show. „Ze srdce děkuji všem, kdo mi poslali hlas. Ale jestli mám z něčeho doopravdy radost, potom je to fakt, že v naší zemi je spousta šikovných, talentovaných, chytrých a fascinujících lidí, s kterými stojí za to mluvit,“ řekla ke svému vítězství moderátorka pořadu Lucie Výborná.

    V kategorii Objev roku za Český rozhlas zvítězila podcastová série Odpustit? Série přináší pět rodinných dramat, která nemají vždy jednoznačně pozitivní vyústění. Rozkrývá motivace a dopady, které odpouštění může mít na mentální a fyzické zdraví, ale také na mezilidské vztahy a společnost jako takovou. Podcast Odpustit? připravila autorka Ridina Ahmedová, kreativní producentka Veronika Ruppert a mistr zvuku Jaroslav Pokorný.