Podivuhodná proměna Harley Quinn: Jízda lunaparkem na způsob Deadpoola. Ubije vás kladivem?

7. únor 2020

Aleš Stuchlý a Tomáš Stejskal se podívali na české psychologické drama Modelář a zhodnotili i novinku bratří Safdiů, vysoce ceněné krimi Uncut Gems z produkce Netflixu. Vít Schmarc se potom zaměřil na filmy, ke kterým má od začátku velké nesympatie. Jak s tím souvisí objímání prasat?

V kinech je teď k vidění komiksová novinka Birds of Prey, kterou má na svědomí čínská režisérka Cathy Yan. Před zfilmováním příběhu o Harley Quinn režírovala snímek s názvem Mrtvá prasata. Už to ve Vítkovi vyvolalo podezření, že nepůjde o filmový zážitek roku. „Objímání prasat by mi asi přineslo víc rozkoše než sledování filmů, jako je Birds of Prey,“ shrnul svůj dojem ze snímku, ve kterém Harley Quinn po rozchodu s Jokerem společně s dalšími superhrdinkami zachraňuje malou dívku před padouchem. „Ten podtitul byl původně zamýšlený jako fór, a dostal se do názvu,“ říká Vítek. V češtině se film jmenuje Podivuhodná proměna Harley Quinn, doslovný překlad by ale zněl Draví ptáci. „Už ten název mi evokuje, že se tady někdo strašně snaží.“ Snaha stát se fantastickým a výstředním filmem drzé komiksové zábavy za hranou je ale podle Vítka nedostačující. „Všechno, co se tam povedlo a je ztřeštěné, už jsme viděli někde jinde a – troufám si říct – líp udělané,“ dodává.

„Jízda lunaparkem, která trochu pomrkává po Deadpoolovi a možná o něco víc po Kill Billovi Quentina Tarantina.“

Na druhou stranu Tomášovi tato ženská verze Deadpoola v komiksovém „macho světě“ přišla sympatická. „Poskytuje prostor nejen pro chlapské zábavy, ale i na dámský klub, co rád pije zelené Margarity a koktejly s limetkou a kromě mlácení baseballkou si najde čas i na ryze ženské věci,“ vysvětluje Tomáš a srovnává ženské postavy s hrdinkami jako Wonder Woman, u kterých trpí pocitem, že jsou emancipované jenom proto, že umí hrát přestrojené mužské role. „Emancipace se v tomhle filmu omezuje na party výstřelky,“ namítá ale Vítek a zmiňuje film Booksmart, kde naopak hrdinky nemusí být dokonalé jako Harley Quinn ve vypasovaném oblečení, aby byly emancipované. „Má to velký potenciál naštvat všechny komiksové fanoušky,“ připouští Tomáš, kterému chybí silní záporáci a velkolepý děj, i když podle něj má film nakročeno dobrým směrem. „První DC film, který mě neubil kladivem,“ shrnuje.

Z filmu Podivuhodná proměna Harley Quinn

Vítkovi zase schází propracovanější scénář a výraznější hlášky: „Mám rád, když mě film překvapí duchaplností a najednou tě praští do rozkroku, když to nečekáš. Tady mi to malinko schází,“ říká Vítek. „Nechápu, jak to má všechno držet pohromadě,“ popisuje navíc stav vrcholné zmatenosti v tom, kam má film svým dějem zapadnout do DC Universa, a dodává, že Birds of Prey řadí k snesitelnějším filmům. „A to oni umí dělat hodně nesnesitelné filmy,“ zdůrazňuje. Na jedné věci se ale kluci shodli a vyzdvihli skvělé choreografie bojových scén, které měl na starosti Chad Stahelski.

Jak by obstál Roman Skamene v roli Jokera? Dočká se Smrtonosná zbraň nebo Doctor Strange pokračování? Proč si u snímku Good Time přijdou na své milovníci filmové neurózy? Zasmál by se Kryštof Hádek vtipům v psychologickém dramatu Modelář? Pusťte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.