Podle studií prokrastinuje 90 procent studentů. Nevyčítejme si to, radí mentor Honza Kohut

22. prosinec 2022

Jak si poradit s prokrastinací a co nám může pomoci se lépe soustředit? Ve Studovně jsme probrali všechny možné tipy na učení s Honzou Kohutem, který se metodami učení, mentoringem studentů a přednášením zabývá už více než šest let.

„Ze studií vychází, že prokrastinuje 90 procent studentů,“ říká Honza a dodává, jak prokrastinaci překonat: „Je důležité si ji nevyčítat, odpustit si ji. Potom budeme prokrastinovat s menší pravděpodobností. To nám říkají studie,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Zadruhé nám může pomoci celá řada technik. Jednou takovou mojí oblíbenou jsou takzvané implementační záměry. Co to je? Je to jednoduchý plán, ve stylu co, kdy a kde budu dělat,“ doporučuje mentor a ukazuje, jak si takový plán vytvořit. Důležité je neříct si jenom, že se budu učit, ale kroky specifikovat a velké úkoly rozdělit na více menších kroků. „Ze studií vychází, že pokud máme implementační záměr, budeme pracovat s dvojnásobnou až trojnásobnou pravděpodobností.“

Jak předejít tomu, aby mě od učení něco rušilo? „Já si třeba přepínám telefon do režimu letadlo,“ říká Honza. Telefon radí úplně odložit. „Pokud ho máme v zorném poli, snižuje se kapacita naší pracovní paměti a učíme se pomaleji, než bychom mohli.“

A jaké jsou efektivní metody učení? To s Honzou Kohutem více probereme v navazujícím díle pořadu.

Poslechněte si aktuální Studovnu o prokrastinaci, soustředění a motivaci.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.