Poezie by měla prázdno rozvírat, říká Miloslav Topinka

8. květen 2016
Liberatura

Nezaměnitelný Miloslav Topinka je co do počtu vydaných sbírek střídmý a některé z nich už dnes ani nejsou k sehnání. Fanoušci Topinkovy poezie teď můžou slavit, vychází totiž jeho souborné dílo Probouzení, kde kromě předešlých najdou i zcela novou sbírku Prosvítání.

„Běžně se myslí, že poezie zaplňuje nějaké prázdno, díru – a že poezie je tu od toho, aby tohle prázdno zaplňovala, zacelovala. Já jsem ovšem už dávno přesvědčený, že poezie by měla tohle prázdno rozvírat,“ říká Topinka a dodává, že prázdno je podle něj nabité energií.

„Myslím si, že vědecké objevy jsou doslova nabité poezií, i když si to ti astrofyzici často neuvědomují,“ přibližuje Topinka svou fascinaci vesmírem a vědou, která vystupuje z některých jeho básní. „Když byly synovi dva roky, pověsil jsem mu nad postýlku mapu hvězdné oblohy. Vystudoval nakonec astrofyziku a zabývá se gama záblesky z počátku vesmíru. Dnes už mu někdy nerozumím, protože nestačím na matiku, ale plno věcí mi dovede velice dobře vysvětlit.“

Celý rozhovor s Miloslavem Topinkou a ukázky z jednotlivých sbírek v knize Probouzení si poslechněte zde.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.