Poezie začíná být cool, jen básníci se pořád berou vážně! Liberatura o nejlepších českých básních

11. leden 2019
Liberatura

V Liberatuře jsme tentokrát probírali dvě knížky. Obě se jmenují stejně: Nejlepší české básně 2018.

„Nejvíc se mi líbily básně v konkurenční ročence,“ vtipkuje básník Ondřej Hanus, editor desátého ročníku Nejlepších českých básní z nakladatelství Host. Nakonec přiznává, že za nejlepší báseň roku 2018 považuje Kočku od Petra Hrušky. „Zvířata ovládají podstatu geometrie mnohem lépe,“ začíná text od jednoho z nejoblíbenějších básníků současnosti, který se mimochodem v hostovských ročenkách objevuje snad nejčastěji. V letošním ročníku má ale pouze jednu báseň! Místo něj dostala v populární edici prostor hlavně nová jména. „To jsem tam netlačil na sílu,“ vysvětluje Hanus, „takhle ta poezie skutečně vypadá. Opravdu je tu hodně básnířek, hodně mladých. V minulých ročnících mě vždycky zaráželo, že Nejlepší české básně vůbec neodpovídají skutečnosti. Bylo tam vždycky několik prověřených jmen, byla to nuda a hlavně to nebyla pravda.“ Hanus si myslí, že vysoký počet mladých básníků a básnířek ukazuje, že poezie začíná být zase cool – možná i pro svou přirozenou subverzivnost.

A jak je to tedy s tou druhou knížkou, taktéž pojmenovanou Nejlepší české básně 2018, ovšem vyšlou v nakladatelství Petr Štengl? „Náš výbor je hec,“ vysvětluje publicista Štefan Švec, „psali jsme v hospodách texty, přiřazovali jsme k nim básníky. Chtěli jsme trošku pošťouchnout naši básnickou scénu, aby se v ní zase začalo něco dít, trochu jinak, z jiné strany.“ Reakce? Zatím se všichni docela baví. Včetně Ondřeje Hanuse. „Sdílím názor, že česká poezie je trochu zaprděná, bere se moc vážně, strašně se tam kálí mramor. Taky jsem u té knihy brečel smíchy. Pro mě osobně je to jeden z nejlepších počinů roku.“

Které básně nebo sbírky z loňského roku pochválili naši hosté Štefan Švec a Ondřej Hanus? A jsou tedy básně už zase cool, ještě pořád cool, nebo docela uncool? Zapínejte Liberaturu!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio