Pomocí únikové hry učíme studenty ověřovat informace, říká Tereza Kráčmarová z iniciativy Fakescape

13. říjen 2021

Iniciativa Fakescapes vytváří únikové hry, se kterými navštěvuje školy. Studenti pomocí fiktivního příběhu a různých úkolů získávají schopnosti, jak si ověřovat informace. „Neříkáme studentům, co je a co není pravda. Naopak se v nich snažíme vzbudit přirozenou zvídavost a hlavně, aby si osvojili schopnosti ověřování informací na internetu. Snažíme se, aby to byla zábava. Pak to studenty baví víc než 90 minut dlouhá přednáška,“ říká předsedkyně iniciativy Tereza Kráčmarová.

„Asi 99 % případů, kdy vyjedeme na nějakou školu, vzniká tak, že nám někdo napíše, většinou jsou to učitelé nebo ředitelé. My sami už se školám nemusíme nabízet a poptávek máme poměrně dost. Nejjednodušší tedy je, když nám učitelé napíšou e-mail, a my už se pak s nimi domluvíme. Vyjíždíme všude, od Aše až po Český Těšín,“ vysvětluje předsedkyně spolku Fakescape Tereza Kráčmarová.

Iniciativa nově vydává i karetní hru Nekrm kachnu určenou pro širší veřejnost. „Uvědomujeme si, že téma mediální gramotnosti není pouze o dezinformacích a fake news. To by od nás bylo krátkozraké. Proto se naše karetní hra víc zaměřuje na novinařinu a média obecně. Hráči si vyzkouší, jaké je to být novináři. Hráči si pomocí miniher vyzkouší disciplíny jako rozhovor, psaní titulku nebo zjednodušenou podobu datové žurnalistiky,“ uzavírá Kráčmarová.

Jaké jsou hlavní oblasti vzniku dezinformací v České republice? A jak reagovat na internetové trolly? Poslechněte si celý rozhovor o iniciativě Fakescape.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka