„Poptávka po hudebnicích je velká, lidé se pak ale diví, co říkají.“ S Annet X o Apollu i rapu

16. březen 2022

Ve studiu jsme tentokrát přivítali čerstvou držitelku ceny Apollo 2021, Annet X. Bývalá bloggerka a v současnosti jedna z největších nadějí domácí hudební scény dostala ocenění v kategorii Deska roku za svůj debut Až budu velká, chci být Aneta Charitonová. Sama často říká, že neví, kde je vlastně její místo na domácí scéně. Slýchá totiž, že je moc alternativní na mainstream a moc popová na alternativu. Cítí se po vřelém přijetí alba v české hudbě konečně doma?

„Album jsme vydávali na konci roku 2020, byl zrovna covid a nedalo se koncertovat, báli jsme se, že to rychle vyšumí. Desky dneska nemají moc velkou životnost. Je ale úžasné vidět, že se nám spolu s Radimem povedlo nahrát tracky, které si udržely pozornost fanoušků,“ říká ke svým dojmům z ocenění mladá hudebnice.

Na svém debutu se vrací k dospívání v českém showbusinessu a nepříjemným zážitkům, které si z něj odnesla. Cítí teď zadostiučinění? „S některými lidmi, o kterých zpívám, jsem se spojila ještě před vydáním desky, promluvili jsme si, mám to uzavřené. Je to každopádně skvělý pocit.“

Téma zneužívání podle ní otevírají mladé ženy v hudbě čím dál víc, neví ale, nakolik jsou posluchači i hudební průmysl připravení jejich zpovědi reflektovat. „Každý říká, že chce, aby bylo na scéně, ať už rapové, nebo jakékoliv, víc holek. Když je ale slyší mluvit o svých životech, začnou být otrávení. Slyšela jsem komentáře, jestli by ty moje texty nemohly být víc sexy a podobně,“ dodává k feministickým tématům.

Jak se Annet X dotýká válka na Ukrajině? A potýkala se kvůli svým kořenům někdy s rusofobií? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.