Posedlost, láska, závist. Základní instinkty se probudily v Olomouci

28. duben 2023

Na Hané jsou Čelisti jako doma. Vedle pojídání vyhlášených tvarůžkových tataráků už poněkolikáté zasmradil filmově kritický magazín svou verbální pyrotechnikou doprovodný program Academia Film Olomouc. Letošním tématem festivalu byla intimita, o které Čelisti dokáží zasvěceně mluvit i hodinu a půl.

Pravidelná modlitba „moc prosím, osude“ byla vyslyšena a vyšší moc přihrála včas do cesty obnovenou premiéru klasiky erotických thrillerů Základní instinkt. Čelistní tandem Aleš a Vít tak povolal do služby odbornici na lechtivost, lascivnost, spodní prádlo a mořské okurky Šárku Gmiterkovou, která se už od raného dětství o specifický a dnes zoufale přežitý subžánr thrillerové erotiky zajímá. Její strhující líčení prvního kontaktu se Základním instinktem na VHS, do kterého zapojila strýce, tetu a ve zvukovém záznamu naštěstí absentující gesta, nastartovala ten pravý čelistní Intim. Perfektní!

Ponor do rozbouřených vod podvědomí Paula Verhoevena (střídavě vyslovovaného jako Verhóven, Frhoven, ale také Frháven) se ohlížel po jeho provokativních oranžských kořenech. Největší pozornost byla věnována jeho diverzní činnosti v Hollywoodu, při níž Paul usvědčoval diváky z utajené perverznosti, fetišismu, voyeurismu, ale i fašizujících tendencí. Základní instinkt, který vznikl podle třeskutě brakového libreta Joea Eszterhase, si hraje s pohledy, symbolickou kastrací a světlem/stínem způsobem, který, podobně jako Šárka, buď nestárne, nebo stárne opravdu skvěle.

Kéž by se totéž dalo říct o Alešovi s Vítem, kteří si do Olomouce přivezli pouze půltunové pytle pod očima a strachy z matek. Ani ty jim ale nezabránily identifikovat, v čem je nový freudiánsko-surreálný chcípácký ego-trip Ariho Astera On se bojí plochý a neškodný gimmick. Jediná polehčující okolnost je, že film stihl Šárce zkazit den dříve, než to svým latentním mamánkovstvím dokázali její kolegové.

Proč by Netflix měl okamžitě přestat točit cokoli, co zavání erotikou? Zůstává Thorinovi v seriálu Posedlost, láska a závist stát spíš rozum, nebo pavéza? Ztratil Ari Aster v On se bojí soudnost permanentně, nebo u něj došlo jen k dočasnému pominutí smyslů? Jaký je nejlepší film Jiřiny Bohdalové a proč se jí bojíme víc než vlastní mámy? Proč jsou slovenské dating shows lepší než české a je láska spíš slepá, blbá, nebo navedená?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.