Poselství zmrtvýchvstalého Krista: Nebojte se!

16. duben 2016

Velikonoční texty z Bible mě pořád nutí přemílat v hlavě události po vzkříšení Kristově, často popisované stylem, ze kterého člověk cítí ostych a rozpačitost. Událost, která je dodnes jádrem zvěsti každé spořádané církve, je popsána velmi opatrně, což kontrastuje s odhodlaností svědků víry, připravených pro takovou věc podstoupit i smrt.

Zdaleka nejvíc dostává při čtení na frak všeobecná představa o tom, co to znamená „očité svědectví.“ Očima totiž ze vzkříšeného Krista nelze vidět nic, co by stálo za řeč: Marie u hrobu ho má za zahradníka, ti dva na cestě do Emaus nemají ani tušení, co je jejich společník zač, při scéně u galilejského jezera učedníci zůstávají zaražení, i když se Vzkříšeným snídají. Selhává to, na co je normálně spoleh. Kde se bere v těch samých lidech jistota, že slovy jednoho z dvanácti „to je Pán“?

Z příběhu vyplývá, že i když prostý zrak podivuhodně zklamal, Kristus byl bezpečně poznatelný ve svých slovech a skrze činy. Na očitém svědectví přestává záležet, protože se věřícímu dostává příležitost zakusit Krista nezávisle na povrchním vjemu. Je to dar i úkol zároveň, dnes úplně stejně zásadní, jako tehdy.

Hledat, kde je Kristus a skrze koho promlouvá, odhlédnout od obrazů, které matou, budovat soustředění na obsah. Číst volné pokračování evangelia v událostech a poselstvích, objevujících se na nečekaných místech a v neobvyklém kontextu.

Nekatolík se může nechat překvapit, že v posledních letech zaznívá autentické Kristovo poselství opakovaně dokonce z úst papeže. Ten, kdo v modlitbě opakuje prastarou prosbu staré církve: „Přijď, Pane Ježíši,” má příležitost spatřit Ho, jak se blíží v rozbitých botách pěšky přes Balkán nebo v chatrném člunu po moři.

Velikonoční texty nesou naději, že Vzkříšený nás vlastně nikdy neopustil. Jen se nesmí ztratit odvaha vnímat ho tam, kde by se to nečekalo. Stejně jako tehdy, je Jeho přítomnost osvobozující. Jen k ní být otevřený! Vždyť kdy jindy, než ve složité době, nám může zaznít to základní sváteční „Nebojte se!“?

autor: Petr Wagner
Spustit audio