Poslední roky byly náročné pro všechny, říkají Kalle

24. leden 2023

Táborská dvojice Kalle zahrála Radiu Wave k sedmnáctým narozeninám. Veronika a David Zemanovi při své Studio Session prozradili, jak je změnila pandemie nebo jak se do nové desky Under the Black Moss otiskly jejich nové role – poprvé totiž tvořili album jako rodiče. Kde desku držitelé ceny Apollo a žánrového Anděla pokřtí a proč jim tolik chybělo živé hraní?

Dneska to byla absolutní premiéra, říká Veronika o novém albu Under the Black Moss, z něhož společně s manželem a druhou polovinou Kalle Davidem zahráli v proskleném studiu Radia Wave.

Dvojice během pandemie nebyla příliš tvůrčí, spíš než psaní písní a skládání se oba věnovali zahradničení a narodil se jim taky syn. Under the Black Moss je ostatně první nahrávkou, kterou tvořili jako rodiče: Museli jsme být efektivní, obrátil se nám svět vzhůru nohama, i když poslední roky byly náročné pro všechny – i pro bezdětné. Nakonec jsme se ale dokázali vyklidnit. Celá deska vznikla v chladném opuštěném prostoru v centru Tábora.

Čtěte také

Právě Tábor je momentálně místem, kde se soustředí zajímaví a činorodí lidé, kteří navíc napříč uměleckými obory spolupracují. Vyústilo to z bohaté táborské hudební scény v devadesátých a nultých letech, odkaz undergroundových kapel tam zůstal, i když je teď složení místní scény jiné,“ vysvětluje David. Ve městě, kde se dařilo třeba knižnímu festivalu Tabook, se aktuálně pohybuje celá řada ilustrátorek, hudebníků nebo umělkyň a umělců, kteří se věnují divadlu.

Nové album se kapela během letošního února chystá pokřtít hned na několika místech v Česku. Stane se tak 23. února v pražských Kasárnách Karlín, následovat bude druhý křest v brněnském klubu Kabinet Múz nebo koncerty v Pardubicích a ve Zlíně.

Rozumí si sehraná hudební dvojice i beze slov? A bude je na koncerty doprovázet syn? Poslechněte si celý rozhovor i narozeninovou Radio Wave Studio Session.

Související