Poupata

6. leden 2012

Zdeněk Jiráský nedávno debutoval filmem Poupata. O filmovém debutu, cenách i výrocích kritiků, výběru herců pro současné sociálně realistické drama jsme s ním mluvili v Odpolední session.

Film Poupata „postihuje svět zoufalých vztahů a charakterů, toužících se vymanit z osudově daného prostředí a uskutečnit svůj sen o normálním životě“. V hlavních rolích filmu debutujícího Zdeňka Jiráského se před kamerou Vladimíra Smutného představují Vladimír Javorský, Malgorzata Pikus, Marika Šoposká, Josef Láska, ale také Dana Syslová nebo Edgar Dutka. V Cenách českých filmových kritiků získal film z neutěšeného zapadákova v severních Čechách nominace na osm výročních cen, tj. nejvíc „ex aequo“ se snímkem Rodina je základ státu.

Poslechněte si rozhovor o metafoře poupat, dokumentech, které debutu předcházely, výběru Vietnamců do filmu, kameře Vladimíra Smutného, hudbě Martina Přikryla, nedostatkům filmů i o kritikách Kamila Fily nebo Petra Fischera, jejichž reflexe může být pro filmaře přínosem.

Odkaz:
ceskatelevize.cz/specialy/poupata



autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.