Před čtyřiceti lety CDčka odstartovala digitální hudební revoluci, mají dnes ještě budoucnost?

17. srpen 2022

17. srpna 1982 vyšlo na CD první hudební album. Šlo o osmou studiovou nahrávku švédské skupiny ABBA nazvanou The Visitors. V průběhu následujících let pak kompaktní disky řádně zamíchaly s kartami v hudebním průmyslu. Co nového stříbrné kotouče přinesly hudebním fanouškům? Jak umetly cestu pirátům? A mají dnes ještě nějaký význam? O tom se bavili redaktoři Filip Černý a Aneta Martínková.

„Původně se měl na CD vejít záznam v délce 60 minut, nestačilo by to ale na Beethovenovu Devátou symfonii, tak se prostor nakonec zvětšil na 74 minut,“ vysvětluje Filip a dodává, že nejprodávanějším albem na CD všech dob byla deska Hotel California od skupiny The Eagles.

Aneta vysvětluje, že po posluchačské stránce CD přineslo bezprecedentní zvukovou čistotu: „Hudební kritik John Rockwell v článku o boomu CDček pro New York Times z roku 1985 psal o absolutně novém čistém zvuku. Z dnešního pohledu, kdy se do módy vrací vinyly, jako něco autentického, může znít vtipně, že si Rockwell v textu stěžuje na šum, který při přehrávání vydávají vinyly. Dokonce v textu vyjadřuje obavy, zda budou lidé ještě vůbec chodit na koncerty. A zmiňuje svoje přátele, kteří jen sedí doma a poslouchají technicky dokonalá CDčka.“

Kompaktní disky nakonec ale hudební průmysl změnily úplně jinak. Započaly totiž přesun od poslechu analogové hudby k digitální. Byť představovaly ještě hybridní formu fyzických nosičů s digitálním záznamem, s rozšířením osobních počítačů a později i vypalovacích mechanik, se hudba z nich začala šířit po internetu.

Poslouchají dnes Filip a Aneta ještě něco z CDček? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.