Před turnajem trénuju až osm hodin denně, prozrazuje pětinásobný mistr České republiky v yoyování Michael Malík

11. červenec 2023

Které země jsou aktuálně yoyerskými velmocemi? Jaké triky jsou nejtěžší a v čem se liší yoya pro začátečníky od těch ryze profesionálních? Necelý měsíc před mistrovstvím světa v Japonsku jsme se o yoyování bavili s Tomášem Bubákem z České Yoyo Asociace a také pětinásobným mistrem ČR v yoyování Michaelem Malíkem. „Aktuální mistr světa je z USA, které jsou společně právě s Japonskem yoyerskými velmocemi. Velkým favoritem je ale letos Korejec Mir Kim,“ přibližuje Tomáš Bubák.

Důležitou součástí yoyování na turnajích je také hudba. „Když jdeme na stage, rozhodčí při takzvaném freestylu hodnotí z šedesáti procent techniku yoyování a ze čtyřiceti procent takzvané evaluace, neboli například music cues, využití pódia a tak dál,“ vysvětluje Michael a dodává, že teď mu vyhovuje yoyovat na latinskoamerickou hudbu, ale normálně by si ji doma nepustil. „Možná mám o stupeň horší triky, ale zvládnu je zajet s menším počtem chyb a doháním to právě i hudbou. Chci aby můj freestyle bavil,“ prozrazuje vítězný recept.

Michael Malík a Tomáš Bubák

Kolik času zabere pětinásobnému mistrovi České republiky samotný trénink? „Před turnajem se snažím šest až osm hodin denně jet dokola tu soutěžní sestavu, jinak tak dvě hodiny denně,“ shrnuje Michael časovou náročnost profesionálního yoyování. Yoyeři si triky i sami vymýšlejí. Existují obecně známé, které se dobře skórují, většina yoyerů má ale na turnajích okolo 80 procent triků vlastních.

„Ten, kdo přinese nejvíc bláznivý a nový trik, většinou vyhrává,“ dodává k tomu Tomáš.

Jaké rozměry a váhu musí mít soutěžní yoyo? Které z triků jsou nejtěžší? Je yoyerská profesionální špička podobně stabilní, jako byla v posledních letech například ta mužská tenisová? A dá se yoyováním uživit? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Bubákem z České Yoyo Asociace a pětinásobným mistrem České republiky Michaelem Malíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka