„Přišlo mi, že by měl být větší.“ Penisy jsou často zdrojem komplexů. Proč?

5. leden 2021

Jaký máte vztah ke svému penisu? Spolek Konsent nedávno ve svých stories na Instagramu nadhodil téma penisu. A odpovědi se jen hrnuly: vlastníci penisu se svěřovali se svými mindráky a jejich partnerky zase psaly o tom, jak musí svým klukům pořád dokola opakovat, že je jejich úd fajn. Jak téma délky, tvaru a barvy penisu ovlivňuje vztah k našemu tělu?

„Ve svých třiceti letech jsem se konečně dopracoval k tomu, že jsem s ním spokojenej. Zdravý vztah ke svému penisu jsem si hledal, nebyl jsem s ním vždycky v pohodě,“ popisuje otevřeně Jakub. Má za sebou, co se týče sexu, nepříjemné dospívání. Jako dítě i teenager si ve sprchách před plaváním všímal toho, že jeho penis nevypadá stejně jako ostatní. „Přišlo mi, že by měl být jiný, větší,“ vzpomíná Jakub, který začal s randěním a intimitou kvůli nejistotě kolem dvacátého roku života.

penis

„Chybí nám tady debata o tom, že penisy vypadají různě,“ říká Johanna Nejedlová ze zmíněného spolku. Penisy jsou totiž nejen různě dlouhé a široké, mají i různý tvar a zabarvení. „Spousta kluků má se svým penisem problémy, mají pocit, že svoji partnerku nedokážou dostatečně uspokojit,“ popisuje aktivistka.

Co by mohlo od mindráků pomoci? Kvalitnější sexuální výchova a veřejná debata, která se nestočí vždy jen do humoru. V Česku se totiž malý penis rovná nedostatečnost a terč posměchu. „Není to věc konkrétní šikany, ale celospolečenského vtipkování a narážek, které jsou naprosto běžné. To člověka ovlivní,“ zamýšlí se Jakub.

Jak by měla vypadat funkční sexuální výchova? Co s naším sexuálním životem dělá sledování porna? A menstruují ženy jen za úplňku? Poslechněte si celý příspěvek o tom, co ovlivňuje náš vztah k vlastnímu tělu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.