Přitahuje mě znát člověka, který pro mě něco pěstuje, říká členka KPZkoALICE

23. srpen 2022

Začátkem srpna vyšel ve vědeckém časopisu Nature Sustainabilty článek o udržitelném potravinovém hospodářství v postrůstovém světě. Výstupem třicítky vědců z celého světa, včetně Petra Jehličky ze Sociologického a Etnologického ústavu AV ČR zní v jednoduchosti tak, že pokud netransformujeme současný globální potravinový systém, překročíme planetární limity vyšponované klimatickou změnou. Komunitou podporované zemědělství nabízí jednu z cest z krize.

„Mně přijde neuvěřitelně sexy setkávat se s někým, kdo pro mě něco vytvořil nebo vypěstoval. Mám z toho úplně husí kůži,“ rozpovídává se o přímém vztahu mezi zemědělcem a jedlíkem Jana Kožnarová. Jana je součástí AMPI a KPZkoALICE a také sama momentálně stážuje v rámci Farmářské školy na Ekozahradě Raková, kde pracuje přímo na poli.

Jana Kožnarová v okurkách

Náš vztah k potravinám se s rozvojem agropotravinářského průmyslu odcizil. Většina z nás shání potravu mezi regály supermarketů, se současnou hladinou inflace ideálně označenou žlutými štítky. Jasně, malé rodinné farmy nemůžou nebo nechtějí pěstovat komodity jako obilí, řepku nebo kukuřici. Zato ale dokáží vypěstovat zeleninu, bylinky a ovoce v kvalitě, o jaké se nám v konvenční produkci ani nezdá. A hlavně, šetrně k půdě, ačkoli se ekologický režim s KPZ přímo nepojí.

Na území Česka momentálně využívá KPZ asi třicet subjektů. Musí vzniknout komunita, která má o kontakt se zemědělci a zemědělkyněmi zájem. Nebo naopak vznikne menší hospodářství, které chce prodávat potraviny lidem napřímo. Aby se tyto dva záměry efektivně potkávaly, vznikla KPZkoALICE, která pomáhá myšlenku šířit, komunikuje se zahraničními KPZkami a propojuje farmáře s podílníky.

„V Japonsku v sedmdesátých letech reagovaly ženy na to, jak se začalo přetvářet zemědělství. Skupovaly se pozemky a nastoupila chemizace. Většinou šlo o ženy s dětmi, které se začaly spojovat s malými farmáři a začaly je podporovat,“ vykresluje začátky KPZ Jana Kožnarová. Podpořit KPZkoALICI je možné na darujme.cz, kde běží kampaň na další rozvoj komunitou podporovaného zemědělství u nás.

Jak vypadají podíly v KPZ? Co umožňuje přímý vztah farmáře a podílníka? Jak vznikají komunity sdružené kolem pěstování plodin? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.