Pro Jamese Bonda ještě není čas zemřít, říkají filmoví kritici

23. září 2021

Už za pár dní nás čeká premiéra pětadvacáté bondovky Není čas zemřít. S filmovými kritiky a veterány pořadu Čelisti Vítem Schmarcem a Danem Řehákem jsme si připomněli vzestupy a pády filmové série o agentu 007.

„Film Skyfall vydělal miliardu dolarů a postava, která je za zenitem, nevydělá miliardu dolarů,“ ukončuje Vítek rázně dohady o tom, jestli James Bond už nepatří do starého železa. „V posledních bondovkách mám pocit, že se agent pořád omlouvá ve stylu ‚byl jsem, co jsem byl, ale snažim se bejt jinej‘. Místo toho by měla přijít nová postava Bonda do nového světa,“ myslí si Dan.

Nejoblíbenějším Bondem Vítka i Dana zůstává Sean Connery. „Někdo musel založit ten archetyp. Někdo musel být tím Bondem všech Bondů, od kterého se ti ostatní odráží,“ shrnuje svůj vztah k prvnímu agentovi 007 dojatě Dan.

„Byla to doba, kdy byl Bond nejlíp synchronizovaný s časem, ze kterého vzešel,“ doplňuje Vítek. S láskou ovšem oba vzpomínají i na éru Rogera Moora a Timothyho Daltona, výhrady ovšem mají k devadesátkovým bondovkám s Piercem Brosnanem.

Dnes se kromě vlastní historie musí Bond vyrovnávat i s novými úspěšnými agentskými sériemi Bourne a Mission: Impossible. Bondovky se od nich musely lecčemu přiučit.

Sean Connery s Ursulou Andress v bondovce Dr. No

„Tvůrci pochopili, že nikoho už nezajímá BMW na dálkové ovládání, ale každého zajímá, že když hrdina doskočí, tak máš pocit, že si zlomí nohu,“ shrnuje proměny akčního žánru Vítek. „Když Mission: Impossible začala nabírat půdu pod nohama, staly se z ní mnohem větší bondovky, než je Bond samotný,“ doplňuje Dan.

Oba filmoví kritici také dodali top 5 svých nejoblíbenějších bondovek. Vítek řadí na první místo film Goldfinger a po něm následují Casino Royale, Špion, který mě miloval, Skyfall a Žiješ jenom dvakrát. Dan se s ním na prvních dvou pozicích shodne, na třetím místě je u něj Dr. No a pak už není schopen určit pořadí, protože se dle svých slov těžko vleze do pěti. V jeho top výběru by ale nechyběly filmy Diamanty jsou věčné, Muž se zlatou zbraní, Zlaté oko, Skyfall, Vyhlídka na vraždu, Thunderball nebo Moonraker.

Jako bonus Dan nevyžádaně přidal žebříček top 5 Bond girls, které hodnotil nejen podle krásy, ale především podle celkového „impactu“. První příčka patří Honey Ryder (Ursule Andress), druhá Pussy Galore (Honor Blackman), třetí May Day (Grace Jones), čtvrtá Vesper Lynd (Evě Green) a pátá Kaře Milovy (Maryam d'Abo).

Kdo dal Bondovi nejkrásnější tvar? Která bondovka je nejupracovanější? A co má společného agent 007 s brokolicí? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka