Proč je občanka nejdůležitější školní předmět?

6. červen 2014

Xenofobie, korupce, fair play, lidská slušnost – to všechno jsou témata, která by se ve škole měla probírat v občanské výchově. Ve skutečnosti to tak ale většinou není. Část učitelek a učitelů se proto rozhodla upozornit na to, že občanka není zbytečný předmět „do počtu“, ale že pro správně fungující společnost je to naopak předmět úplně nejdůležitější.

„Občanka je dneska brána jako okrajový předmět a často ho učí učitelé, kteří ho nemají vůbec vystudovaný. Často ho učí třeba tělocvikáři – nic proti nim samozřejmě, ale zkrátka když je potřeba doplnit někomu úvazek, tak občanka je většinou první po ruce,“ vysvětluje učitelka občanské výchovy Tereza Vodičková, proč se spolu s ostatními občankáři rozhodli založit si vlastní asociaci a pozvednout prestiž občanské výchovy.

Občankáři poukazují na to, že řada jevů v naší společnosti může pramenit z toho, že jsme je dětem a studentům nedostatečně vysvětlili na základních a středních školách. Učitel Michal Řezáč poukazuje na několik fenoménů z poslední doby – protirasistické pochody, velmi nízká účast ve volbách do Evropského parlamentu a populistická rétorika některých politiků. Ve všech třech případech se jedná o témata, která by se měla probírat a diskutovat v občanské výchově. Bohužel se často podle něj v tomto předmětu učí neaktuální věci odtržené od praktického života – jako například životní osudy slavných filozofů.

Iniciativa založit asociaci učitelů občanky a vytvořit si webovou platformu pro výměnu výukových materiálů vzešla zdola od samotných učitelů – nestojí za ní žádný výnos ministra nebo vládních úředníků. Prvním konkrétním cílem, kterého chtějí občankáři dosáhnout, je založení webu pro aktualizované učební materiály. A protože v dnešních školních lavicích sedí budoucí poslanci a ministři, dlouhodobým a dneska možná trochu naivně znějícím cílem, který je ale možné splnit, je změna fungování celé české společnosti. Víc informací o celém projektu najdete na webu obcankari.cz.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka