„Prodávat 30 let starý invalidní vozík je neuvěřitelná zkušenost,“ říká designérka Věra Kunhartová

25. leden 2018

„Jela jsem domů ke kamarádovi vozíčkáři, aby mi ukázal, jakým způsobem žije. Pak jsem pochopila, jaké jsou problémy a nedostatky současných produktů,“ vypráví o přípravách prvního prototypu ergonomického invalidního vozíku Seiza designérka Věra Kunhartová. Do studia přišla představit pomůcky od studia Zdravý design, které pomáhají při každodenní činnosti hendikepovaným klientům. 

„Pojišťovny hradí pomůcky komplexně, a uživatel potom nemá z finančních důvodů možnost vybrat si produkt, který by mu opravdu pasoval. Navíc z hlediska ergoterapie a fyzioterapie dochází k chybám,“ říká autorka designů, které snoubí moderní estetiku s funkčností a praktickými radami odborníků na speciální potřeby hendikepovaných.

„Je opravdu zapotřebí věnovat se problematice do hloubky. Komunikovat s vozíčkáři a fyzioterapeuty.“

Podle slov zakladatelky Zdravého designu je český trh s pomůckami pro hendikepované v mnoha ohledech zaostalý, zejména ve srovnání s leadery zahraničního prodeje. Jak je to možné? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.