Projekt NoD Academy streamuje z divadla středoškolákům přednášky o drogách i dějinách hip hopu

19. listopad 2020

„Moje sociální sítě byly plné dost nešťastných pedagogů, kteří si stěžovali, jak je těžké učit na dálku. Tehdy jsem ještě nevěděl jak, ale položil jsem do pléna otázku, jestli by jim to, co umíme, k něčemu nebylo?“ nastiňuje vznik projektu NoD Academy režisér a umělecký šéf Divadla NoD Janek Lesák. Jak může vypadat online přednáškový festival, který se zaměřuje na témata, jež se běžně na středních školách vyučují, nebo taky na témata, na která se běžně nedostane čas?

Divadlo NoD je jednou z předních pražských divadelních alternativních scén. Stejně jako ostatní divadla má nyní v závislosti na státních nařízeních souvisejících s opatřeními proti šíření koronaviru neplánované divadelní prázdniny. Tvůrčí tým divadla se spojil s Národním pedagogickým institutem České republiky a rozhodl se pomoci studentům a pedagogům se zvládáním distanční výuky. Vznikl tak projekt s názvem NoD Academy.

Vždy v 17 hodin se z divadla NoD živě streamuje přednáška pod vedením předního českého odborníka na dané téma, které by se dalo zařadit do konkrétního středoškolského předmětu. Díky divadelnímu zázemí jsou přednášky doplněné o rekvizity, animace, projekce, herecké vstupy, a navíc mají studenti možnost psát po celou dobu streamu do chatu dotazy, které na konci přednášky moderátor danému odborníkovi položí.

Vždy po odvysílání stream z internetu na chvíli zmizí, aby mohl projít postprodukcí a aby k němu metodici z Národního pedagogického institutu České republiky přiložili výukové materiály pro pedagogy i studenty a následně poskytli zdarma všem školám v České republice. Pro ty, kteří už do školy nechodí, jsou přednášky volně dostupné na YouTube kanálu NoD Academy.

Učiteli v NoD Academy už se stihli stát například René Nekuda, lektor tvůrčího psaní, který vyučoval v rámci českého jazyka sloh. Dějepisu se ujal historik z Akademie věd České republiky Jaroslav Šebek. Občanskou výchovu zaštítil jeden ze zakladatelů DROP INu Jiří Presl a hudební výchovu vyučoval skladatel a jeden z členů hiphopové kapely Prago Union Jen Hovorka.

Psychiatr Jiří Presl pečlivě zodpovídal živé otázky náctiletých studentů týkající se léčby a prevence drogových závislostí. S jakou závislostí se v poslední době u mladých nejčastěji setkává? A jak si Česká republika stojí v porovnání s ostatními zeměmi v počtu drogově závislých mladých lidí?

Bude vzdělávací platforma NoD Academy pokračovat? Měla by se v rámci hudební výchovy na školách učit i historie hip hopu? Čeká nás v České republice plošná legalizace drog? Poslechněte si rozhovor Elišky Soukupové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.