Prolomit vlny: Dvakrát na konopnou strunku

22. září 2011

Další glosa jede na konopný pohon. Komentujeme pro vás dvě aktuální zprávy související s konzumací marihuany. Jedna je v lepším případě úsměvná, ta druhá zaslouží jenoznačný "lajk", i když přichází později, než by bylo třeba. Oč jde? Čtěte dál – je čas Prolomit vlny.

Konopí poprvé
Před pár dny jsem v jednom časopisu četl rozhovor s manažerem americké firmy testující zaměstnance jiných firem na přítomnost drog v krvi, která se zaměřuje mezi jiným na finanční podniky z Wall Street. Že vrcholoví peněžníci polykají stimulanty po kilech, je věc známá. Překvapil mě ale fakt, že ve finančním sektoru poslední dobou rapidně vzrostla konzumace marihuany. Že by finanční krize přiměla burziány, aby hledali úlevu od stresu v náruči Mary Jane? Co ještě přijde? Zaplaví kanceláře Wall Streetu batikované kravaty a kristusky z luxusních butiků? Nebo snad můžeme čekat nové bankovní produkty typu životní pojištění Bílá vdova a hypotéka Smějící se Buddha?

Konopí podruhé
Skvělou zprávou pro Čechy a Češky nemocné roztroušenou sklerózou, pacienty procházející chemoterapií a řadu dalších lidí s vážnými zdravotními problémy je chystaná novela zákona o návykových látkách. Její návrh, který by měl povolit využití konopí pro lékařské a výzkumné účely, chystá odborná skupina při Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Zatím jsou u nás dostupné jen masti a přípravky z technického konopí, pokud odborníci léčebnou legalizaci doporučí a novela projde, už od příštího pololetí by mohla být marihuana povolena jako lék.
Jestli vás zajímá, jak k tomuto problému přistupují v některých jiných zemích, doporučuji počkat si do prosince na premiéru dokumentu Petra Slabého Rok konopí, který se právě dokončuje. Filmaři natáčeli i v Izraeli, kde tamní ministerstvo zdravotnictví rozdává technologicky špičkově vypěstovanou „trávu" pacientům zdarma.



autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.