Prolomit vlny: Expedice Nové Butovice

1. březen 2012

Glosovací ostří Radia Wave tentokrát namíříme na jednu konkrétní petici, o které jste si mohli před několika dny přečíst na stránkách řady českých médií. Toto vydání rubriky Prolomit vlny patří petici za Národní filmový archiv v centru metropole.

Národní filmový archiv je pro běžného občana celkem nenápadná kulturní instituce, která se naposledy širší veřejnosti připomněla loni v listopadu v souvislosti s odvoláním dlouholetého šéfa Vladimíra Opěly kvůli údajným manažerským pochybením měsíc před jeho odchodem do důchodu.

Nový ředitel Michal Bregant se ve funkci zasazuje mimo jiné o to, aby archiv (léta skutečně fungující v provizorních prostorech na Žižkově a také v Bartolomějské ulici) dostal místo adekvátní jeho významu. Proč ne.

Problém je v tom, že Bregantovi a potažmo petentům se nelíbí záměr příslušných státních orgánů umístit instituci do plánované budovy v Nových Butovicích. Kromě argumentu ekonomické výhodnosti rekonstrukce oproti novostavbě (který nejsem schopen fundovaně posoudit, ale který vypadá rozumně) se ovšem v první řadě ohánějí tvrzením, že filmový archiv patří do centra města, a nikoli na jeho kulturní periferii.

Zaráží mě, že pod tímto požadavkem jsou (mimochodem trochu příznačně na stránkách, které generují petice podle jednotného mustru jako baťovské cvičky) podepsáni lidé, jejichž úsudku si obecně vážím. Kromě řady známých osobností dokonce i několik mých známých a přátel. Podle mého mínění jde přinejmenším o nehoráznou rozmazlenost. Nové Butovice jsou od centra Prahy (jako referenční bod vezměme třeba Václavské náměstí a stanici metra Můstek) vzdálené v dopravní špičce 13 minut jízdy podzemkou. Pro srovnání cesta ze stejného bodu k druhdy plánované budově Národní knihovny na Letné by trvala dokonce o minutu déle. Navíc je tohle fňukání v podstatě urážkou pro stovky studentů, kteří kvůli vzdělání podnikají podobnou „expedici“ do sousedních Jinonic denně. (Podotýkám, že sám jsem několik let do školy v „kulturním centru metropole“ dojížděl z kolejí – ano, z kolejí – ve Staré Boleslavi, což na přelomu milénia zabralo skoro hodinu a půl.)

Až se dozvím, že NFA má stát na Černém mostě, na Jižáku, ve Zbraslavi nebo za Kladnem, ochotně se k petici připojím. Do té doby si o petičnících myslím své. A pěkné to není.

Text petice si můžete přečíst zde.

Spojení MHD do Nových Butovic si můžete vyhledat zde.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.