Prolomit vlny: Graffiti Bridge, křupanské umění pro všechny

30. srpen 2012

Devítka českých i zahraničních umělců má během září v rámci akce Graffiti Bridge proměnit konstrukci Nuselského mostu v galerii současného street artu – takhle nějak projekt prezentuje radní hlavního města Prahy Aleksandra Udženija, která nad Graffiti Bridge převzala záštitu.

Už samotný fakt, že údajně street artovou akci podporuje radnice a sponzorují společnosti jako PRE nebo Pražská plynárenská, je absurdní – street art je ze své podstaty subverzivní, funguje proti proudu oficiální kultury a nečeká na schvalování nebo dotace. Bylo by ale pošetilé Graffiti Bridge zavrhnout jenom proto, že na něm participují oficiální kruhy – to je totiž pouze zástupný problém.

Daleko zásadnější je samotný fakt, že proměna Nuselského mostu (alespoň podle dostupných vizualizací) bude necitlivým a nepromyšleným krokem, který parazituje na všeobecné nenávisti obyvatel Prahy k této unikátní a zároveň velmi funkční stavbě. Organizátoři spoléhají na populární názor, že cokoliv je lepší než šeď a rozhodli se tak most zkrášlit dekorací, která spíše než umění připomíná reklamní motivy z výloh skate shopů.

Údajně street artová proměna Nuselského mostu je totiž analogická velmi módní revitalizaci paneláků, kterým je pomáháno od šedých fasád pouhým tupým potíráním pastelovými barvami. Samozřejmost, s jakou organizátoři považují Nuselský most za pouhý vřed na tváři Prahy, je neuvěřitelně bohorovná a svědčí o alarmujícím nedostatku erudice a úsudku. Že se pak ke Graffiti Bridge připojil magistrát hlavního města Prahy zase svědčí o tom, že je radnice ochotná na cestě za přízní veřejnosti neohrabaně zdemolovat prakticky cokoliv.

02709082.jpeg

Je nepochopitelné, že se o takhle zásadní proměně mostu nevedla diskuze s odborníky. Vyloženě smutné ale je, v co proměna Nuselského mostu vyústí. Graffiti Bridge bude lidem denodenně ospravedlňovat jejich špatný vkus a vtloukat jim do hlavy, že tohle je tedy to současné umění. Není. Je to populistická, arogantní a křupanská akce, která Prahu zase o něco víc přibližuje bizarnímu cirkusu, ve kterém je vše dovoleno a tím pádem se vše zkazí.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio